Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Hoe vliegen de Olympische paarden?

Hoe vliegen de Olympische paarden?

RoadToRio

Cheer!

ERMELO - De eerste sporters van teamNL zijn al aangekomen in het Olympisch dorp in Rio. Maar waar bij de meeste sporten naast de atleten alleen het nodige materiaal meegaat, moeten er in de hippische sport ook paarden naar Rio de Janeiro worden gevlogen. Zij doen dit apart van de ruiters. 

Deel dit artikel op social media

Zaterdag bijten de Nederlandse eventingpaarden het spits af. De dieren vertrekken 's morgens vanaf het vliegveld van Luik met een Boeing 777 van Emirates SkyCargo naar Rio Galeão. Na een non-stop vlucht van ongeveer 11 uur en 40 minuten landen de paarden rond 23 uur lokale tijd op het belangrijkste vliegveld van de Braziliaanse stad.

Maandag volgen de dressuurpaarden, zaterdag 6 augustus volgen de springpaarden en een kleine maand later, zaterdag 3 september, is het de beurt aan de para-dressuurpaarden om naar de Paralympische Spelen te gaan.

Makkelijke luchtreizigers
De olympische paarden worden in een soort kratten in het vliegtuig geladen, met twee paarden per krat, gestald in zogenaamde wide stalls van 112cm breed. Het zijn echter niet alleen de paarden die in het vluchtruim worden vervoerd. Wat te denken van 6.000 kg krachtvoer en kuilhooi en 4.000 kg aan zadelkisten, dekens en materiaal die allemaal de oceaan over gaan?

Per vier teampaarden vliegt één begeleider mee. De eventingpaarden Bayro (Tim Lips), Rumour Has It (Merel Blom), ACSI Peter Parker (Alice Naber-Lozeman) en Zindane (Theo van de Vendel) zullen teamveterinair Emile Welling aan hun zijde vinden. "Het belangrijkste, zo weet ik nog van de Spelen in Sydney, is om de paarden goed aan het drinken te houden. Dat is de eerste vereiste", aldus de dierenarts, die aangeeft dat paarden in algemene zin makkelijke luchtreizigers zijn.

"Vervoer in de lucht is normaal gezien zelfs minder stressvol dan transport over de weg. Deze paarden zijn gewend aan transport en nemen makkelijk plaats in van die wide stalls. Het kan wel even spannend voor ze zijn als ze met de lift omhoog in het vliegtuig worden geladen. Zolang alles maar geleidelijk gaat, levert het geen problemen op. Dit geldt ook voor het stijgen en dalen. Bij een luchtzak of turbulentie kunnen ze wel wat onrustig worden. Indien nodig krijgen ze wat kalmerends, maar dat gebeurt niet vaak."

Last van jetlag?
Het geplande tijdstip van aankomst in Rio de Janeiro is van belang, zo verklaart Welling: "Peden Bloodstock, de officiële transporteur voor de Spelen, wil de paarden rechtstreeks van vliegtuig naar de vrachtwagen hebben. Het is dan midden in de nacht in Rio, waardoor ze in de vrachtwagen met weinig verkeershinder zo snel mogelijk door de stad naar de stallen op Deodoro kunnen."

Na een rit die naar verwachting drie kwartier duurt, maken de paarden dus voor het eerst kennis met hun tijdelijke verblijf op het Deodoro Olympic Equestrian Centre. De reeds op ziektes geteste paarden worden op stal nogmaals gecontroleerd, maar hoeven ter plaatse niet in quarantaine. Welling: "De paarden krijgen een paar dagen de tijd om te acclimatiseren en zullen worden opgevangen door hun vaste groom. De grooms vliegen vanaf Schiphol voor de ruiters uit. De ruiters verwachten we zondag in Rio, waarna ze vanaf maandag weer wat kunnen trainen en op zaterdag aan hun wedstrijd mogen beginnen."

Een vraag die regelmatig voorbijkomt, is of paarden niet net als mensen last hebben van een jetlag. Welling: "Bij dergelijke grote wedstrijden wordt er de eerste dagen niet getraind en kunnen de paarden acclimatiseren. We hebben alleen niet de methodieken om dan een jetlag te meten. De grooms en ruiters kennen hun paarden echter goed. En als de ruiters ze weer onder het zadel hebben, ervaren ze op dat vlak niet iets vreemds."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Theo, Merel, Tim, Alice en Martin aan!