Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Froome stelt eindzege in Tour veilig, Greipel wint op Champs-Élysées

Froome stelt eindzege in Tour veilig, Greipel wint op Champs-Élysées

RoadToRio

Cheer!

PARIJS - Chris Froome heeft op de slotdag de eindzege in de Tour de France veiliggesteld. André Greipel sprintte zondag op de Champs-Élysées naar de overwinning in de 21e en laatste etappe. 

Deel dit artikel op social media

Greipel was na 113 kilometer en acht rondjes over de Champs-Élysées de sterkste in de massasprint. De Duitser van Lotto-Soudal was vorig jaar ook al de snelste in Parijs.

De eindzege van Froome kwam tijdens de laatste rit niet meer in gevaar. Het podium werd gecompleteerd door de Fransman Romain Bardet (tweede) en de Colombiaan Nairo Quintana (derde).

Bauke Mollema eindigde als elfde in het algemeen klassement en is daarmee de best geklasseerde Nederlander. Stef Clement is terug te vinden op de achttiende positie. Mollema had lang uitzicht op een podiumplek, maar die verspeelde hij vrijdag door een valpartij.

De 31-jarige Froome schreef de Tour voor de derde keer op zijn naam. De kopman van Team Sky was eerder in 2013 en 2015 de sterkste. De Brit komt daarmee op gelijke hoogte met Philippe Thys, Greg LeMond en Louison Bobet. Jacques Anquitil, Miguel Indurain, Eddy Merckx en Bernard Hinault wonnen de Ronde van Frankrijk vijf keer.

Dankzij de eindoverwinning van Froome steeg Groot-Britannië naar de zesde plek op de ranglijst met meeste eindzeges voor een land. Daarvoor hadden de Britten vier overwinningen nodig. Bradley Wiggins nam de eerste voor zijn rekening in 2012.

Ook Peter Sagan schreef dit jaar geschiedenis door voor het vijfde opeenvolgende jaar de groene trui naar Parijs te brengen. De Slowaak van Tinkoff is de eerste renner die dat voor elkaar weet te boksen sinds Erik Zabel, die van 1996 tot en met 2001 zelfs zes groene truien won.

Tempo

Met Hinault voor de laatste keer in de koersauto werd om 16.35 uur het startsignaal voor de laatste etappe gegeven. Het peloton, dat werd aangevoerd door de met gele accenten in hun shirtjes rijdende renners van Sky, reed gezamenlijk naar Parijs. Pas daar ging het tempo flink omhoog en probeerden verschillende coureurs te ontsnappen.

Daniel Teklehaimanot viel als eerste aan en kreeg zeven kompanen met zich mee: Rui Costa, Brice Feillu, Jan Barta, Marcus Burghardt, Jérémy Roy, Lawson Craddock en Alexis Gougeard.

De kopgroep bleef altijd in het zicht van het peloton. Daarin kreeg Marcel Kittel, één van de favorieten voor de dagzege, te maken met materiaalpech. De Duitse sprinter van Etixx-QuickStep moest kilometers lang in de achtervolging.

Vooraan moest Burghardt als eerste lossen. De koplopers kregen met nog zeventien kilometer voor de boeg versterking van Wout Poels en Luke Row (beiden van Sky). Toch konden ook zij niet voorkomen dat de kopgroep een paar kilometer later werd ingerekend door het peloton.

Een massasprint was dus onvermijdelijk, al konden veel renners, onder wie Dylan Groenewegen en Brian Coquard, niet meedoen om de dagwinst vanwege een lekke band. Greipel bleef in de finale gevrijwaard van pech en boekte zo pas zijn eerste succes van deze Tour. Hij bleef Peter Sagan nipt voor.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bauke aan!