Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Estafettevrouwen veroveren goud, zilver Hassan op 1500 meter

Estafettevrouwen veroveren goud, zilver Hassan op 1500 meter

RoadToRio

Cheer!

De Nederlandse estafettevrouwen hebben zondag goud veroverd op de 4x100 meter bij de EK atletiek in Amsterdam. Sifan Hassan pakte zilver op de 1500 meter in het Olympisch Stadion.

Deel dit artikel op social media

Dafne Schippers, Jamile Samuel, Naomi Sedney en Tessa van Schagen liepen een tijd van 42,04 seconden en verbeterden daarmee bovendien het Nederlands record.

Samuel was de startloopster. Zij gaf het stokje over aan Schippers, die in één rechte lijn op Van Schagen afstormde. Van Schagen gaf vervolgens het stokje door aan slotloopster Sedney, die het subliem afmaakte.

Schippers maakte duidelijk het verschil. Zij vloog over de baan en bracht het sprintkwartet aan de leiding. De 42,04 was flink sneller dan het oude record van 42,32. De Britse ploeg, met Europees kampioene 200 meter Dina Asher-Smith in de gelederen, rende naar het zilver in 42,45. Het Duitse team behaalde brons in 42,48.

Schippers moest zich zaterdag nog op het laatste moment afmelden vanwege een hamstringblessure, maar ze was een dag later fit genoeg om aan de start te verschijnen.

Het was voor de 24-jarige Utrechtse al haar tweede gouden medaille op dit EK. Ze won eerder met groot machtsvertoon de 100 meter.

Het is al de vierde gouden medaille voor de Nederlandse atletiekploeg op dit EK en daarmee is de equipe net zo succesvol als in 1950. Dat was de enige andere keer in de geschiedenis van de EK dat Nederland vier keer goud won. Fanny Blankers-Koen nam er toen drie voor haar rekening.

Estafettemannen

De estafettemannen grepen op dezelfde afstand naast een medaille. Het kwartet, bestaande uit Solomon Bockarie, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington, finishte in de finale als vierde in een tijd van 38,57.

Drie landen waren sneller. De Britse ploeg won het goud in 38,17, Frankrijk pakte het zilver in 38,38 en Duitsland behaalde het brons in 38,47.

Sifan Hassan

Hassan slaagde er niet in haar Europese titel op de 1500 meter te prolongeren. De 23-jarige Arnhemse ging vol aan in de slotronde, maar miste duidelijk de kracht voor een ongenaakbaar eindschot. De Poolse Angelika Cichocka overvleugelde Hassan in het rechte stuk naar de finish.

Hassan liep op de EK haar eerste wedstrijden van het seizoen. Een blessure hield haar lang aan de kant en verhinderde een optimale trainingsopbouw. De bronzen plak was voor de Ierse Ciara Mageean.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sifan, Tessa, Jamile, Dafne, Naomi, Solomon, Churandy, Patrick en Giovanni aan!