Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Cavendish wint eerste etappe in Tour en pakt gele trui

Cavendish wint eerste etappe in Tour en pakt gele trui

Cheer!

SAINTE-MARIE-DU-MONT - Mark Cavendish heeft zaterdag een dubbelslag geslagen in de Tour de France. De Britse renner van Dimension Data schreef de eerste etappe op zijn naam en pakte bovendien de gele trui.

Deel dit artikel op social media

Cavendish was na 188 kilometer de snelste in de massasprint op het invasiestrand Utah Beach bij Sainte-Marie-du-Mont in Normandië.

Hij bleef Marcel Kittel (tweede) en Peter Sagan (derde) nipt voor en mag zondag voor de eerste keer in zijn loopbaan in het geel starten.

De 31-jarige Cavendish boekte alweer zijn 27e ritzege in de Ronde van Frankrijk. De massasprint werd ontsierd door een zware valpartij, waardoor slechts een man of twintig om de dagoverwinning konden strijden.

De Nederlander Dylan Groenewegen van Lotto-Jumbo werd opgehouden door de valpartij en kon daardoor niet voor een verrassing zorgen. De Nederlandse kampioen zag vlak voor zich een renner op volle snelheid onderuitgaan. Door die valpartij smakten meer renners tegen het asfalt en in de hekken.

Contador

Alberto Contador, één van de topfavorieten voor de eindzege, maakte op zo'n tachtig kilometer van de finish een flinke schuiver. De kopman van Tinkoff, tweevoudig winnaar van de Tour, schoof bij het uitkomend van een bocht onderuit.

De 33-jarige Spanjaard ging voorin het peloton op volle snelheid bij een vluchtheuvel onderuit en nam een paar andere renners mee in zijn val. Contador kon weer op de fiets stappen, met een flink beschadigd tricot. Zijn rechterschouder lag helemaal open. Hij werd door vijf ploeggenoten opgewacht en teruggereden naar het peloton.

Contador liet zich behandelen door de medische volgauto. Veel aandacht ging daarbij uit naar zijn gehavende schouder, die met verband werd ingepakt door de dokter. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de schade aan het gewricht is.

Voss

De 103e editie van de Tour ging van start op het historische eiland Mont Saint-Michel. Meteen vonden er aanvallen plaats in het peloton. Paul Voss, Jan Barta en Leigh Howard plaatsten de eerste succesvolle demarrage. Voss ging er na twintig kilometer alleen vandoor en pakte het eerste bergpuntje.

De 30-jarige Duitser van Bora-Argon wilde ook als eerste boven komen op het tweede bergje van de vierde categorie en trapte dus stevig door. Voss slaagde ternauwernood in die missie en draagt dus zondag tijdens de tweede etappe de bolletjestrui.

Voss vond het vervolgens welletjes en zwakte het tempo af, waardoor Barta en Howard weer konden aansluiten. Dat duo had inmiddels gezelschap gekregen van Anthony Delaplace en Alex Howes.

Waaiers

Het peloton, dat werd aangevoerd door Etixx-Quick Step en Lotto Soudal, liet het gat met de vijf koplopers nooit groter worden dan drie minuten. Voss zag al snel in dat de etappezege er niet in zat en liet zich terugzakken in het peloton, dat heel even in waaiers uit elkaar werd getrokken. Onder anderen Domenico Pozzovivo en Thomas Voeckler kwamen in de problemen, maar verloren uiteindelijk geen tijd.

Vooraan geloofden Delaplace en Howes wel in hun kansen en zij lieten met nog 56 kilometer voor de boeg Barta en Howard achter zich. Ook Delaplace en Howes hadden echter geen schijn van kans. Het peloton kwam al snel dichterbij en rekende het tweetal ruim vier kilometer van de meet in.

Etixx-Quick Step en Lotto Soudal voerden het tempo in de laatste kilometers flink op. Een massasprint was onvermijdelijk. Daarin was het stuivertje wisselen tussen Cavendish, Kittel en Sagan, maar eerstgenoemde trok aan het langste eind.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!