Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Cavendish sprint naar vierde ritzege in Tour de France

Cavendish sprint naar vierde ritzege in Tour de France

RoadToRio

Cheer!

VILARS LES DOMBES - Mark Cavendish heeft zaterdag de veertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Brit van Dimension Data won al zijn vierde rit deze Ronde van Frankrijk.

Deel dit artikel op social media

Cavendish liet in Villars-les-Dombes in de massasprint Alexander Kristoff en Peter Sagan achter zich. Marcel Kittel kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Dylan Groenewegen was op de elfde plaats de beste Nederlander. De renner van Lotto-Jumbo werd niet goed afgezet door zijn ploeg en kon daardoor niet meedoen om de winst.

De 31-jarige Cavendish boekte in Villars-les-Dombes al zijn 30e overwinning in een Touretappe. Hij bezorgde Dimension Data bovendien de vijfde zege deze Ronde van Frankrijk. De Brit was viermaal succesvol en ook Steve Cummings won al een etappe.

De Brit Chris Froome behoudt zijn gele trui, met een voorsprong van 1.47 op Bauke Mollema. Zondag wacht de renners weer het nodige klimwerk. Onderweg moet onder meer tweemaal de Grand Colombier bedwongen worden.

Minuut stilte

Voorafgaand aan de veertiende rit hielden de renners een minuut stilte ter nagedachtenis aan de aanslag in Nice. De 187 nog actieve renners in de Tour de France begonnen even voor het middaguur aan de 208,5 kilometer lange rit. De start was een kwartier eerder dan gepland, vanwege de verwachte harde tegenwind.

Onderweg moesten er drie bergen van de vierde categorie beklommen worden. Na 25 kilometer ontstond er een kopgroep met vier renners: Martin Elmiger, Jérémy Roy, Alex Howes, Cesare Benedetti. Elmiger was de best geklasseerde renner in het algemeen klassement. De Zwitser stond 74e op ruim anderhalf uur van geletruidrager Froome.

Harde wind

Het viertal reed vrijwel de gehele rit op kop. Het peloton deed het mede door de harde wind rustig aan. De achterstand op de koplopers werd echter nooit echt groot.

Op twintig kilometer van de finish kon Howes het tempo in de kopgroep niet meer volgen en ook Benedetti moest snel daarna afhaken. Elmiger en Roy probeerden nog uit de greep van het jagende peloton te blijven, maar dat lukte niet.

Met nog iets meer dan drie kilometer te gaan was de samensmelting een feit. In de massasprint toonde Cavendish zich opnieuw de sterkste.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bauke, Tom, Wilco en Wout aan!