Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

CAS handhaaft schorsing Russische atleten voor Spelen in Rio

CAS handhaaft schorsing Russische atleten voor Spelen in Rio

RoadToRio

Cheer!

LAUSANNE - Russische atleten ontbreken definitief op de Olympische Spelen volgende maand in Rio de Janeiro. Het internationaal sporttribunaal CAS besloot donderdag het beroep van de Russische atletiekbond en 68 atleten uit dat land af te wijzen. 

Deel dit artikel op social media

Door de afwijzing blijft de schorsing die de internationale atletiekfederatie IAAF Rusland in november oplegde van kracht.

Het wereldantidopingagentschap WADA concludeerde destijds in een onderzoek dat er in Rusland sprake was van massaal door de staat georganiseerd gebruik van doping onder atleten. Het dopinggebruik kwam lange tijd niet aan het licht omdat positieve tests met behulp van het Russische ministerie van sport werden vernietigd of verwisseld met andere tests.

Vorige maand werd de schorsing van de IAAF voor onbepaalde tijd verlengd. De 68 'schone' atleten uit Rusland besloten daarop de schorsing bij het CAS aan te vechten. Zij voelen zich door de landelijke sanctie van de IAAF zwaar gedupeerd, omdat ze naar eigen zeggen nooit met doping in aanraking zijn geweest.

De groep atleten, onder wie tweevoudig olympisch kampioene Jelena Isinbajeva, hoopte via het sporttribunaal alsnog naar Rio de Janeiro te kunnen gaan.

Coe

De zaak werd dinsdag in het Zwitserse Lausanne behandeld, in aanwezigheid van IAAF-voorzitter Sebastian Coe. De rechters van het sporttribunaal besloten donderdag om het beroep af te wijzen, waardoor Rusland in Rio zal ontbreken in de atletiek.

Twee Russische atletes, Yuliya Stepanova en Daria Klisjina, gaan echter wel naar Rio. 800 meterloopster Stepanova was als klokkenluidster nauw betrokken bij het aan het licht brengen van alle misstanden. Verspringster Klisjina heeft van een speciale beoordelingscommissie van de IAAF dispensatie gekregen om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale wedstrijden, waaronder de Spelen. Die commissie wees tientallen andere verzoeken uit Rusland af.

"Wij zijn dankbaar dat onze maatregelen tegen het gebruik van doping gesteund worden", zei Coe in een eerste reactie op de uitspraak van het CAS. "Maar dit is niet het moment om te spreken van een triomf. Ik ben geen voorzitter geworden om atleten te verbieden deel te nemen."

"Los van Rio zal de IAAF met Rusland samenwerken om een veilige en schone omgeving te creëren voor atleten, waardoor zij weer in actie kunnen komen op internationale toernooien."

Algehele schorsing

Met de definitieve schorsing voor de atleten is de zaak echter nog niet afgedaan voor Rusland. De kans bestaat namelijk dat alle Russische sporters niet naar Rio mogen.

Het mondiale antidopingbureau WADA heeft bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gepleit voor een algehele schorsing van Rusland, omdat onderzoek vorige week uitwees dat er ook tijdens de Winterspelen in Sochi in 2014 sprake was van massaal en staatsgestuurd dopinggebruik onder Russische sporters.

Het IOC beslist volgende week of het daadwerkelijk komt tot een algehele schorsing voor Rusland. Ook het CAS-oordeel weegt zwaar bij die beslissing, zo gaf het IOC dinsdag aan na telefonisch spoedberaad.

Zo'n zogeheten 'blanket ban' heeft ook gevolgen voor de Nederlandse sport. De waterpolovrouwen zijn namelijk eerste reserve voor de Spelen. Bij een algehele schorsing is de kans groot dat zij de plek van het Russische team mogen overnemen.

De Spelen in Rio gaan op vrijdag 5 augustus van start. Op zondag 21 augustus is de sluitingsceremonie.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!