Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Brons volleybaldames na magistrale comeback

Brons volleybaldames na magistrale comeback

Cheer!

De Nederlandse volleybaldames hebben zondagochtend de bronzen medaille veroverd in de FIVB World Grand Prix. Oranje versloeg in de Thaise hoofdstad Bangkok Rusland met 3-2, na met 2-0 achter te hebben gestaan. Na de gouden medaille uit 2007 is dit de tweede medaille die Nederland in dit prestigieuze toernooi wint.

Deel dit artikel op social media

Bondscoach Giovanni Guidetti koos vandaag voor een basisopstelling met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Anne Buijs en Celeste Plak (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Kirsten Knip (libero).

Oranje verloor sinds de aanstelling van Guidetti in 2015 vier keer op rij van Rusland. Zondag leek Nederland af te stevenen op een vijfde nederlaag toen het op een 2-0 achterstand in sets kwam.

In de eerste set was Nederland niet opgewassen tegen het Russische aanvalsgeweld. Via 8-14 werd het 18-25, en Rusland kwam gemakkelijk op een 0-1 voorsprong.

In de tweede set kwam Oranje al dichter in de buurt van Rusland, maar op 23-24 was het toch Yana Shcherban die hard 23-25 binnensloeg en de volleybaldames op een 0-2 achterstand zette.

Met Judith Pietersen op de plek van Plak vocht Oranje in de derde set voor haar laatste kans. De equipe van bondscoach Guidetti toonde een leeuwenhart door in de bloedstollende eindfase maar liefst vier Russische matchpoints weg te werken. Na een killblock van De Kruijf en een aanval van Pietersen won Oranje vervolgens zelf de set met 30-28.

Vanaf de vierde set speelde Oranje volleybal van een ongekend hoog niveau. Libero Knip heerste in het achterveld en de Nederlandse blokkering (21 killblocks in 5 sets) stond als een huis. Bij een stand van 24-16 leken de Nederlandse volleybalsters eenvoudig af te stevenen op een vijfde set, maar Rusland kwam nog gevaarlijk ver terug (24-21). Uiteindelijk was het de ingekomen Plak die met een slimme tipbal het bevrijdende setpoint scoorde (25-21).

In de vijfde set imponeerde Oranje met volleybal van wereldniveau. Rusland werd overklast op alle fronten en Oranje wisselde van speelhelft met een 8-4 voorsprong. De zege kwam nooit meer in gevaar, en Pietersen had de eer om het matchpoint te benutten met een succesvolle aanval (15-9).

Oranje vliegt maandag terug naar Nederland en krijgt dan even vrij om bij te komen. Op 18 juli beginnen de volleybaldames aan hun laatste voorbereidingsblok richting de Olympische Spelen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Yvon, Lonneke, Laura, Kirsten, Nicole, Quinta, Judith, Anne, Manon, Femke, Maret, Giovanni, Celeste, Debby, Myrthe en Robin aan!