Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Aanval in Pyreneeënrit geeft Mollema vertrouwen voor laatste Tourweken

Aanval in Pyreneeënrit geeft Mollema vertrouwen voor laatste Tourweken

RoadToRio

Cheer!

ANDORRA - Bauke Mollema verraste zondag veel wielervolgers door in de zware Pyreneeënrit van de Ronde van Frankrijk aan te vallen op de slotklim. De Groninger werd teruggepakt, maar hij ziet zijn poging vooral als een signaal dat hij er goed voor staat na negen dagen Tour.

Deel dit artikel op social media

"Het is een goed teken dat ik kon aanvallen", aldus de 29-jarige Mollema maandag op de rustdag in Andorra, waar hij ook bekendmaakte dat hij zijn contract bij Trek-Segafredo met twee jaar heeft verlengd. "Het klopt dat ik nog niet zo vaak heb kunnen aanvallen in de Tour, dus het is goed voor de moraal dat ik het zondag wel kon."

"Er zat nog wat in mijn benen, dus ik dacht: ik probeer ook eens wat. Het is jammer dat Chris Froome iedereen counterde, maar in andere jaren was ik meestal niet in staat om op zo'n moment nog wat te proberen. Dat geeft vertrouwen voor de komende weken, ik denk dat mijn conditie momenteel wat beter is dan in vorige Tours."

De kopman van Trek-Segafredo staat na negen etappes zevende in het klassement, de positie die hij vorig jaar in Parijs bekleedde. Zijn achterstand op geletruidrager Froome is echter slechts 44 seconden.

"Ik ben goed op weg. Het was zondag pas de eerste aankomst bergop, dus we moeten ook niet meteen in een hosannastemming komen, maar ik denk dat er deze Tour misschien wel veel mogelijk is."

"Alles staat nu nog dicht bij elkaar. In de twee tijdritten en de etappe naar de Mont Ventoux verwacht ik grotere tijdverschillen, dus ik hoop dat ik me daar weer goed kan laten zien."

Superzwaar

Na een eerste week met een lastige rit door het Centraal Massief en drie etappes in de Pyreneeën staan de eerste dertien renners nog op minder dan anderhalve minuut van elkaar.

"Toch waren het negen heel lange dagen", stelt Mollema. "Ik heb bijna 47 uur op de fiets gezeten, dan is echt bizar veel. Maar de slotklim van zondag was niet superzwaar, dan zie je dat alles redelijk dichtbij elkaar in buurt zit."

"Het niveau van de klassementsrenners is ook dichter bij elkaar gekomen. Veel renners in de top tien zijn goed aan elkaar gewaagd, alleen Froome en Nairo Quintana lijken daar iets bovenuit te steken."

Schleck

De kracht van de ploegen van de klassementsrenners zou daarom weleens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de laatste twee weken van de Tour. Mollema had vorig jaar nog wel eens het gevoel dat hij te weinig steun had in de bergen, maar hij is tot nu toe zeer tevreden over zijn team.

"Ik heb deze Tour voorlopig alle steun gehad die ik mij wens. Ik ben de eerste vijf, zes dagen op het vlakke doorgekomen zonder veel energie te verspillen en ook bergop gaat het goed. Frank Schleck kan lang mee en ook Peter Stetina en Haimar Zubeldia zijn goede helpers bergop."

"De hele ploeg en de teammanager Luca Guercilena hebben bovendien altijd het vertrouwen in mij uitgesproken als de uitgesproken kopman voor deze Tour, dat is als renner wel lekker."

Het is een van de redenen waarom Mollema deze Tour voorlopig relaxter is dan in andere jaren.

"Al heeft dat ook te maken met ervaring. Ik heb al een paar keer in de top tien gereden, maar ook mindere momenten meegemaakt. Daarom weet ik hoe belangrijk het is om rustig te blijven in de Tour en de focus te behouden tot en met de laatste week, want daarin kan nog heel veel gebeuren."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bauke aan!