Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

WADA schorst dopinglaboratorium in Rio de Janeiro

WADA schorst dopinglaboratorium in Rio de Janeiro

RoadToRio

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Zes weken voor het begin van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het mondiale antidopingbureau WADA het dopinglaboratorium van Brazilië in Rio de Janeiro geschorst.

Deel dit artikel op social media

De accreditatie is afgenomen omdat de organisatie volgens het WADA niet voldoet aan de internationale normen. Door de voorlopige sanctie mag de instantie geen analyses meer maken van urine- en bloedmonsters.

De Braziliaanse autoriteiten kunnen binnen drie weken beroep aantekenen tegen het besluit van het WADA bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS).

"In de tussentijd zal het WADA nauw samenwerken met het laboratorium in Rio om het geconstateerde probleem op te lossen", liet algemeen directeur Olivier Niggli vrijdag weten.

Niggli benadrukte dat het WADA ervoor gaat zorgen dat voorlopig alle monsters die voor het laboratorium in Rio bestemd zouden zijn, veilig en snel naar een ander officieel erkend instituut voor dopingonderzoek wereldwijd worden vervoerd.

Dat geldt tevens voor de A- en B-stalen die in het bezit zijn van het verbannen dopinglab en nog voor (verdere) analyse in aanmerking komen. Volgens de WADA-directeur zullen er geen gaten vallen in de vaste procedures en blijft de "integriteit" van de ingeleverde monsters volledig gehandhaafd.

"Sporters kunnen erop vertrouwen dat de schorsing alleen wordt opgeheven als het laboratorium in Rio optimaal functioneert'', zei Niggli. "We zullen voor de beste oplossing kiezen om ervoor te zorgen dat de analyse van de afgenomen monsters voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in orde zal zijn.''

Geschiedenis

Het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro kent een bewogen geschiedenis. WADA deed het lab in 2013 al eens in de ban, omdat het niet in staat bleek verboden middelen goed op te sporen. In de afgelopen jaren is er met financiële steun van de Braziliaanse overheid alles aan gedaan om wel het vereiste niveau te halen.

Het is de bedoeling om bij de Olympische Spelen van Rio 2016 (5-21 augustus) circa 5000 dopingcontroles uit te voeren. Tijdens de Paralympische Spelen (7-18 september) gaat het om ongeveer 1200 testen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!