De IAAF heeft nu besloten om die schorsing voor de Spelen te handhaven, omdat Rusland niet zou voldoen aan criteria die de internationale atletiekbond had gesteld.
Het besluit is unaniem genomen door de 27 leden van de council, het hoogste orgaan van de bond, zei voorzitter Sebastian Coe van de IAAF in Wenen.
"Rusland heeft progressie gemaakt in zijn aanpak om doping te bestrijden, maar het is niet genoeg geweest. De atletiekfederatie heeft niet voldaan aan alle voorwaarden om weer erkend te worden.''
Rapport
Een speciale werkgroep heeft in opdracht van de IAAF de afgelopen maanden nauwlettend gekeken naar de verbeteringen in het Russische antidopingbeleid.
In een tussentijds rapport in maart liet de werkgroep weten dat Rusland niet echt opschoot met de hervormingen. Rusland zelf zegt wel hard te hebben gewerkt aan een antidopingbeleid dat voldoet aan de eisen van het mondiale antidopingbureau WADA.
Er zijn er tal van atleten, trainers en officials geschorst dan wel ontslagen, het aantal dopingcontroles is opgevoerd en er is een voorlichtingsprogramma opgezet.
WADA bracht echter woensdag nog naar buiten dat in het afgelopen halfjaar 52 Russische atleten zijn betrapt op doping.
Klokkenluidster
Voor sommige Russische atleten staat de deur nog op een kier. Bijvoorbeeld voor atleten die kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren niet zijn getest in Rusland, maar door andere landen met een erkend antidopingbeleid.
"We zijn bereid om die individuele gevallen wel toe te staan aan internationale wedstrijden mee te doen", zei Coe. Rusland hoopt dat het IOC een uitzondering maakt voor die groep.
"Deze atleten, die hard en eerlijk hebben gewerkt om hun doel te halen, vormen wel de meerderheid'', aldus Aleksandr Zhukov van het Russische olympisch comité.
Zo kan Yulia Stepanova op een voorkeursbehandeling rekenen. De middenafstandloopster is de klokkenluidster die eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde.
Vanwege haar buitengewone bijdrage aan de strijd tegen doping hoort zij voor de IAAF niet tot de atleten die onder de collectieve schorsing van de Russische atletiek valt. "Ik kan niet nu al zeggen dat zij mee mag doen in Rio, maar de IAAF is van mening dat we haar gunstig gezind zijn", zei Coe.
Isinbayeva
Tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen Yelena Isinbayeva is de eerste Russische atlete die met grote verontwaardiging heeft gereageerd op de blijvende dopingschorsing van haar bond.
De 34-jarige Isinbayeva kondigde volgens het persbureau Tass aan dat ze het besluit van de internationale atletiekfederatie IAAF gaat aanvechten bij de rechter.
Het verbannen van onschuldige atleten van internationale wedstrijden is volgens haar een schending van de mensenrechten. Door de schorsing missen de Russen ook de EK in Nederland.
"Het zou niet eerlijk zijn om onschuldige sporters te verbannen van internationale evenementen, waaronder de Olympische Spelen", schreef ze vorig jaar november aan de IAAF. "Al mijn overwinningen zijn eerlijk, clean en verdiend. Ik heb altijd de antidopingregels gevolgd en doe dat nog steeds.''