Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Müllenberg: profboksers kunnen ons tempo niet aan

Müllenberg: profboksers kunnen ons tempo niet aan

RoadToRio

Cheer!

Het zal je maar gebeuren. Vier jaar lang bereid je je voor op de Olympische Spelen, met bloed zweet en tranen kwalificeer je je en dan sta je opeens oog in oog met Vladimir Klitsjko of Manny Pacquiao. De allergrootste namen van de professionele bokssport.

Deel dit artikel op social media

Peter Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen. Maakt hij zich zorgen? "Nee joh, totaal niet", zegt Müllenberg laconiek. "Qua aandacht is dit alleen maar goed voor de sport. Die profs kunnen ons tempo toch niet aan..."

In theorie is het mogelijk dat Müllenberg straks in Rio opeens moet uitkomen tegen de Rus Sergej Kovalev, de onbetwiste wereldkampioen bij de profs in zijn gewichtsklasse (-81 kilogram). De internationale amateurboksbond AIBA besloot vandaag in Lausanne dat profboksers vanaf de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mogen uitkomen in het olympische bokstoernooi. 

"Het is een heel andere wereld", legt Müllenberg uit. "Een profbokser stelt zich maanden in op een tegenstander en traint voor uitputtende partijen over twaalf ronden. Wij zijn gewend aan drie explosieve rondjes. Tegen de tijd dat wij klaar zijn, is hij net warmgedraaid."

Nieuwsgierig

Woensdag heeft Müllenberg gewoon twee trainingen op het programma staan onder leiding van bondscoach Hennie van Bemmel. De bondscoach verwacht niet dat veel profboksers zich zullen plaatsen. 

"In principe is die termijn te kort voor de profs. Maar de AIBA heeft nog een paar wildcards, die willen ze zeker aan een grote naam geven. Het is maar een gevoel hoor, maar ik zou niet gek opkijken als Klitsjko of Pacquiao straks in Rio staan."

Mocht het zover komen, dan zit Peter Müllenberg op de tribune. "Ik ga zeker kijken. Gewoon ook omdat ik benieuwd ben hoe die mannen het ervan afbrengen. Maar ik ben voor niemand bang."

Rinze van der Meer, secretaris van de professionele boksbond Prof Boksen Nederland, ziet het minder rooskleurig. "Ik wil ook dat de besten ter wereld meedoen, maar ik vind het risico te groot. Profboksen is gewoon veel harder. Ik vrees echt voor de gezondheid van de amateurs."

De top in het profboksen maakt gehakt van de amateurs, denkt Van der Meer. Maar de kans dat die toppers zullen deelnemen in Rio, is klein. 

"De toppers hebben allemaal miljoenencontracten voor een paar wedstrijden per jaar. Voor de Olympische Spelen krijgen ze niets en het afbreukrisico is groot. Wat denk je dat hun managers zullen zeggen?"

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Hennie, Nouchka, Peter en Abdul aan!