Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Froome slaat dubbelslag in vijfde etappe Dauphiné

Froome slaat dubbelslag in vijfde etappe Dauphiné

RoadToRio

Cheer!

VAUJANY - Chris Froome heeft vrijdag de macht gegrepen in het Critérium du Dauphiné. De Britse renner van Sky, vorig jaar winnaar van de Franse etappewedstrijd uit de UCI WorldTour, sloeg toe in de vijfde etappe met de aankomst in skistation Vaujany.

Deel dit artikel op social media

Froome schreef de rit op zijn naam en nam tevens de gele leiderstrui over van Alberto Contador, die op de steile slotklim moest passen.

Tourwinnaar Froome koos op zo'n 2,5 kilometer van de finish de aanval. Alleen Richie Porte, de Australische nummer drie van het klassement, kon hem volgen. Contador moest passen en verloor zo'n twintig seconden op Froome, die daarmee zijn achterstand van vier tellen in het klassement omzette in een flinke voorsprong.

De Britse ritwinnaar pakte ook nog bonificatieseconden op de streep. Contador kwam als vijfde over de streep, kort achter de Brit Adam Yates en Daniel Martin uit Ierland.

"Op zo'n korte klim had ik niet zo'n groot verschil met Alberto verwacht'', zei Froome. "Maar ik heb de afgelopen jaren wel geleerd dat hij nooit opgeeft, hij geeft altijd alles. Ik moet de komende twee dagen weer oppassen voor hem.''

Mollema

Froome heeft in het klassement nu zeven seconden voorsprong op Porte, zijn voormalige meesterknecht bij Sky die sinds dit jaar voor BMC rijdt. Contador zakte naar de derde plaats, met 27 seconden achterstand op de nieuwe leider. Bauke Mollema, de beste Nederlander in de etappe op de achtste plek, staat negende op 1.21 van Froome.

De etappe over 140 kilometer van La Ravoire naar Vaujany werd gekleurd door een groepje avonturiers. Andrei Grivko, Cyril Gautier, Dayer Quintana, Enrico Gasparotto en Bartosz Huzarski handhaafden zich lang vooraan, maar op de 6,4 kilometer lange klim naar de eindstreep werden ze één voor één opgeslokt door het prominente groep met klassementsrenners.

Martin koos als eerste de aanval, maar Contador pareerde die soepel. Froome leek in eerste instantie te moeten passen, maar het bleek slechts schijn. Amper een kilometer later ging de Brit er zelf vandoor en dat was de aanzet tot een geslaagde machtsgreep.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bauke aan!