Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dressuurruiters delen eerste tik uit op CHIO Rotterdam

Dressuurruiters delen eerste tik uit op CHIO Rotterdam

RoadToRio

Cheer!

ROTTERDAM - De Nederlandse dressuurruiters staan na de eerste dag van de landenwedstrijd op CHIO Rotterdam fier aan kop. Met een weergaloze Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN N.O.P., die veruit de hoogste score realiseerden, een in bloedvorm verkerende Diederik van Silfhout en Arlando N.O.P. en een geconcentreerde en geroutineerde Parzival onder Adelinde Cornelissen pakte Oranje de meeste punten. Voorlopig tweede is de VS gevolgd door Zweden. “De eerste tik is uitgedeeld”, stelt bondscoach Johan Rockx tevreden.

Deel dit artikel op social media

“Alles ging zoals ik had gehoopt”, vervolgt Rockx. “Johnson was natuurlijk een tijdje niet in de ring geweest, maar hij liep echt heel goed. Diederik zat super te sturen en de piaffe en passage van Arlando waren super. Ook Parzival stond er goed aan. Adelinde startte hem natuurlijk pas weer voor de tweede keer, maar ook dat ging allemaal goed. Siro van Daniëlle had helaas wat spanning, waardoor de score wat lager uitviel dan gehoopt.”

Hans Peter Minderhoud werd met Glock’s Johnson TN N.O.P. unaniem door de jury op kop gezet met de prachtige score van bijna 80 procent. “Het is inderdaad lang geleden dat Johnson een proef heeft gelopen”, beaamt Minderhoud. “Zijn laatste wedstrijd was het EK in Aken. Daarna heeft Johnson een tijdje vrij gehad en is hij ingezet voor de dekdienst. Net voor Amsterdam blesseerde hij zichzelf en was hij er weer een tijdje uit. Het was dus een tijd geleden dat hij mee is geweest, maar hij deed het erg goed. Hij was geconcentreerd op mij en deed erg zijn best. Er is nog wel wat finetuning nodig, maar we hebben nog een paar weken en dat komt zeker goed.”

Op gepaste afstand achter Minderhoud volgde de Amerikaanse Laura Graves met Verdades. Zij werd op de hielen gezeten door Diederik van Silfhout en Adelinde Cornelissen. Ook Van Silfhout was blij met zijn proef. “Arlando voelde heel comfortabel en relaxed aan vandaag. De piaffe en passage waren heel goed. Er zijn nog wel een paar kleine dingetjes die beter kunnen maar voor nu, in de opbouw naar zaterdag, ging het super”, is de ruiter tevreden. Parzival was volgens Cornelissen zeer gefocust in Rotterdam. “Hij werkte super mee en was gewoon happy”, aldus de goedlachse amazone.

Daniëlle Heijkoop had met Siro minder geluk. De combinatie kampte tijdens het losrijden met slecht weer, waardoor Siro wat uit zijn doen raakte. Heijkoop: “Het losrijden ging in eerste instantie heel goed. Maar door het weer moesten we naar binnen, naar de kleine losrijpiste. Daar was ook een prijsuitreiking gaande en er was veel drukte. Siro reageerde daarop. Later konden we wel weer naar buiten, maar ik kreeg Siro niet helemaal rustig meer en die spanning bleef hangen in de proef.” Hoewel er ook zeker heel goede stukken in de proef zaten, scoorde de combinatie niet zoals gewoonlijk en vormde daardoor het wegstreepresultaat voor het Nederlandse team.

Het sterke optreden van Nederland heeft een solide basis gelegd voor zaterdag, als het tweede gedeelte van de landenwedstrijd op het programma staat.

Uitslagen:

 

  1. Nederland, 77.207 (Hans Peter Minderhoud/Johnson, 79.24%; Diederik van Silfhout/Arlando, 76.24; Adelinde Cornelissen/Parzival, 76.14; Daniëlle Heijkoop/Siro, 70.78)
  2. USA, 75.640 (Laura Graves/Verdades, 76.30; Steffen Peters/Legolas, 76.04; Kasey Perry-Glass/Goerklintgaards Dublet, 74.58; Shelly Francis/Doktor, 70.68)
  3. Zweden,74.660 (Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, 75.72; Patrik Kittel/Deja, 74.38; Juliette Ramel/Buriel KH, 73.88; Rose Mathisen/Zuidenwind, 69.62)

 

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Hans Peter, Diederik, Adelinde, Daniëlle en Johan aan!