Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Anouska Koster verrast met Nederlandse titel op de weg

Anouska Koster verrast met Nederlandse titel op de weg

RoadToRio

Cheer!

MIDDELHARNIS - Anouska Koster heeft zich vrijdag gekroond tot Nederlands kampioene op de weg. De 22-jarige renster van Rabo-Liv klopte na 131 kilometer Janneke Ensing met duidelijk verschil in een sprint op de Brouwersdam.

Deel dit artikel op social media

Koster was in de laatste vijf kilometer samen met Ensing weggereden uit het peloton en de jonge renster reed in de spurt tegen de wind in haar medevluchtster op vier seconden.

Tweevoudig kampioene Marianne Vos won op tien seconden van de winnares de sprint van het peloton, waardoor de ploeggenote van Koster als derde eindigde. Amy Pieters werd vierde en Kirsten Wild vijfde.

Koster, die Lucinda Brand opvolgt, eindigde woensdag bij het NK tijdrijden nog als vijfde. Eerder dit jaar werd ze achtste in de Ronde van Qatar, waar ze ook het jongerenklassement won.

De 29-jarige Ensing pakte afgelopen winter als schaatsster de eindzege in de KPN Marathon Cup.

Wüst

De rensters moesten vrijdag negen ronden van 14,6 kilometer afleggen. Roxane Knetemann, Vera Koedooder, Nina Kessler en Riejanne Markus hadden met nog 45 kilometer te gaan een voorsprong van 2,5 minuut bij het winderige NK, maar het kwartet werd op ruim twintig kilometer van de streep teruggepakt.

Onder anderen veelvoudig Nederlands schaatskampioene Ireen Wüst liet zich vervolgens zien in peloton, maar het was Anna van der Breggen, die het NK tijdrijden woensdag vanwege een lichte blessure nog oversloeg, die bij het ingaan van de laatste ronde een gaatje wist te slaan.

De 26-jarige renster van Rabo-Liv pakte een handvol seconden op haar achtervolgers, maar Ellen van Dijk haalde Van der Breggen met nog vijf kilometer te gaan weer terug.

Dat was het sein voor Koster om aan te vallen en de ploeggenote van Van der Breggen kreeg Ensing met zich mee. De achtervolgende groep viel stil waardoor het duo mocht sprinten om de zege. Koster toonde zich duidelijk te sterk voor Ensing, die veel kopwerk had verricht om weg te blijven.

Zenuwslopend

"Het was heel zenuwslopend. Ik moest het slim spelen en op mijn sprint vertrouwen. Dat ging goed. Ik kan het niet beseffen'', zei Koster na afloop.

Ensing kon berusten in de tweede plaats. "We gingen voor het podium'', vertelde ze aan de NOS. "Ik weet dat Anouska rap is. Als ik daarvoor wat minder werk had gedaan, had ik haar misschien kunnen pakken.''

De wegwedstrijd bij de mannen is zaterdag. Zij moeten 212 kilometer afleggen. Titelverdediger Niki Terpstra ontbreekt vanwege een blessure.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!