Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vrouwen Acht roeit zich naar Rio

Vrouwen Acht roeit zich naar Rio

RoadToRio

Cheer!

LUZERN - Bij het olympisch kwalificatietoernooi roeien in Luzern heeft de Vrouwen Acht zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. 

Deel dit artikel op social media

De Vrouwen Acht van hoofdcoach Josy Verdonkschot eindigde in de finale op de tweede plek in een tijd van 6.04,24. Roemenië zegevierde in 6.02,56. Beide boten stelden het begeerde olympische ticket veilig. Nummer drie Australië (6.07,35) kon Oranje in de slotfase van de race niet echt bedreigen.

Aan de finale deden slechts vijf teams mee. Daardoor was er zondag in Luzern voor deze achten alleen een voorwedstrijd, die de indeling van de banen zou bepalen. In die race eindigde Oranje eveneens achter Roemenië op de tweede plek.

Daardoor heeft de Nederlandse roeiploeg voor Rio 2016 de beschikking over zeven startbewijzen, waaronder ook de Holland Acht bij de mannen.

Norm

De Vrouwen Acht van Oranje eindigde vorig jaar bij de WK in Frankrijk op de zesde en laatste plaats in de eindstrijd. De eerste vijf boten kwalificeerden zich direct voor Rio 2016, de andere teams kregen bij het OKT in Luzern een herkansing. Met de zesde WK-plek voldeed de Nederlandse boot al wel aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF.

De Nederlandse ploeg bestond in Luzern uit Wianka van Dorp, Sophie Souwer, Lies Rustenburg, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Monica Lanz, Olivia van Rooijen en stuurvrouw Ae-Ri Noort. Alleen Belderbos behoorde tot het team dat bij Londen 2012 olympisch brons behaalde. Dat was de enige medaille voor de Nederlandse roeiploeg bij de Olympische Spelen in Engeland.

De Vrouwen Acht veroverde eerder dit seizoen al goud bij de eerste wereldbeker in Varese en zilver bij de EK in Brandenburg.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Claudia, Wianka, Ae-Ri, Sophie, José, Olivia, Lies en Ellen aan!