Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Verschuren pakt zilver en olympisch ticket op 100 vrij bij EK

Verschuren pakt zilver en olympisch ticket op 100 vrij bij EK

RoadToRio

Cheer!

Sebastiaan Verschuren heeft vrijdag bij de EK in Londen de zilveren medaille veroverd op de 100 meter vrije slag. De 27-jarige Amsterdammer pakte ook een ticket voor de Olympische Spelen op dit nummer.

Deel dit artikel op social media

De Europees kampioen op de 200 vrij dook met 48,32 seconden ruim onder de limiet van 48,47 om in Rio de Janeiro te mogen uitkomen op de 100 vrij. Eerder voldeed Verschuren al aan de olympische limiet voor de 200 meter vrij.

Vier jaar geleden werd Verschuren op de Spelen in Londen vijfde op het koningsnummer, slechts een fractie achter het brons. In hetzelfde zwembad verzekerde hij zich vrijdag dus van een olympisch ticket.

Het goud op de 100 vrij ging zoals verwacht naar Luca Dotta. De Italiaan won in 48,25. Verschuren kwam, zoals gebruikelijk, langzaam op gang. Hij keerde na 50 meter als laatste, maar kwam in het tweede stuk sterk opzetten.

Bijna leverde hem dat zelfs het goud op, maar Dotto bleef de aanstormende Verschuren net voor. Het zilver was voor de pupil van coach Martin Truijens de bevestiging dat hij op de goede weg zit, het olympisch ticket waar hij maandenlang jacht op maakte zorgde voor grote opluchting.

Met Europees goud en zilver op zak gaat Verschuren naar Rio, waar hij individueel zal uitkomen op de 100 en 200 vrij.

Gemengde estafette

De Nederlandse zwemploeg pakte later op de avond goud op de 4x100 meter vrije slag bij de gemengde estafette. Verschuren, Ben Schwietert, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo veroverden de Europese titel op het nieuwe onderdeel.

Het Nederlandse kwartet klokte 3.23,64, iets meer dan een halve seconde boven het wereldrecord van de Verenigde Staten (3.23,05).

Verschuren bezorgde Oranje een vliegende start. Amper een uur nadat hij zilver had veroverd op de 100 vrij, opende hij in 48,64. Schwietert viel vervolgens terug naar de derde plaats, maar dankzij Van der Meer rukte Nederland weer op naar de tweede plek.

Kromowidjojo snelde vervolgens met krachtige slagen naar het goud. De olympisch kampioene op de 50 en 100 vrij was met een splittijd van 52,27 veruit de snelste vrouw in het veld.

De Italiaanse ploeg, met onder anderen Dotto, Filippo Magnini en Federica Pellegrini, moest genoegen nemen met zilver (3.24,55). Frankrijk pakte brons in 3.25,49.

Heemskerk

Femke Heemskerk plaatste zich als eerste voor de finale van de 200 vrij. De 28-jarige Roelofarendveense klokte in de tweede halve finale een winnende tijd van 1.56,68.

Daarmee was de pupil van de Franse coach Philippe Lucas een fractie sneller dan de Italiaanse titelverdedigster Pellegrini in de eerste halve finale (1.56,73).

Heemskerk pakte twee jaar geleden bij de EK in Berlijn brons op haar favoriete afstand, achter Pellegrini en de Hongaarse Katinka Hosszú.

Bij de WK vorig jaar in Kazan bezweek Heemskerk als medaillekandidate onder de druk. Ze bereikte wel de finale, maar daarin werd ze laatste. Op de EK in Londen aast ze op eerherstel.

Esmee Vermeulen redde het niet. De 21-jarige Zaandamse eindigde in de eerste halve finale als zesde (1.59,66) en werd uitgeschakeld.

De Waard

Maaike de Waard bereikte de finale van de 50 meter rugslag. De 19-jarige Rozenburgse klokte in de halve finales een tijd van 28,11 seconden. Daarmee eindigde ze in haar race als tweede achter de Deense Mie Östergaard Nielsen (27,73).

De tiener strandde eerder in de series van de dubbele afstand, de 100 rug. Op de 50 meter vlinderslag drong De Waard wel door tot de finale, waarin ze als zevende aantikte.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sebastiaan aan!