Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sifan Hassan heeft geleerd de juiste keuzes te maken

Sifan Hassan heeft geleerd de juiste keuzes te maken

RoadToRio

Cheer!

FLAGSTAFF - Ze doet pas drie jaar aan topsport, maar inmiddels behoort ze op de middenafstand wel tot de wereldtop. Sifan Hassan geldt later dit jaar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro tot de medaillekandidates op de 1.500 meter. In Flagstaff, Arizona werkt ze op 2.100 meter hoogte aan haar olympische vorm.

Deel dit artikel op social media

"Ik heb in Portland geleerd de juiste keuzes te maken. Op de WK indoor heb ik eigenlijk alles perfect gedaan", zegt ze over haar gouden optreden in maart. Europese titels op de baan en cross had ze al, maar het mondiale goud was een primeur voor de atlete die in Rio opnieuw wil toeslaan.

Hoogte

Daarvoor is de geboren Ethiopische voor het derde jaar op rij met haar trainer Honoré Hoedt in Arizona neergestreken. Andere olympiagangers als Jip Vastenburg (10.000 meter) en Maureen Koster (1.500 meter) maken ook deel uit van het trainingskamp in het plaatsje dat aan de befaamde Route 66 is gelegen.

De duurlopen op 2.100 meter hoogte spelen zich af in Buffalo Park. "Na die duurlopen voel ik mijn longen. Die worden breed. Al we dan naar beneden gaan, loop je daar twee keer sneller", legt Hassan het voordeel van de hoogtestage af. In de aanloop naar Rio volgt nog zo'n stage. Die vindt plaats in Sankt Moritz. 

"Je tankt hier heel veel nieuwe zuurstofcellen", zegt Hoedt over het uitstapje. "Daar kun je wel zes tot acht weken mee doen. Het lopen komt daarna op een veel hoger niveau. Daarom doen we dit ook twee keer. Ze moet straks in Rio het maximale uithoudingsvermogen hebben."

Danseres

In Flagstaff wordt niet alleen aan het duurvermogen gewerkt, er wordt eveneens veel aandacht besteed aan haar coördinatievermogen. Op dat gebied is volgens Hoedt ook nog veel winst te behalen.

"Sifan doet drie jaar aan topsport. Ze zeggen dat je wel tien jaar kan verbeteren", legt Hoedt de oefeningen voor een betere coördinatie uit. "Het is belangrijk geen onnodige bewegingen te maken in de voorwaartse beweging richting finish. We proberen dus alle zijbewegingen en draaiingen weg te halen. Vergelijk het maar met een goede danseres. Ik denk niet dat die na drie jaar al alle bewegingen kent."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sifan aan!