Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Oranje ruiters op koers richting Rio

Oranje ruiters op koers richting Rio

RoadToRio

Cheer!

ERMELO - De Olympische Spelen komen met rasse schreden dichterbij. Maarten van der Heijden, Technisch directeur van de KNHS, vertelt over de huidige stand van zaken bij de Nederlandse paardensporters.

Deel dit artikel op social media

Van der Heijden: “Per discipline is het verschillend in welke fase van het selectietraject we zitten. Een deel van de eventers kwam bijvoorbeeld in maart al aan de start op de officiële observatiewedstrijd in Fontainebleau en voor de dressuurruiters moet het hele officiële traject nog beginnen. De selecties die we zullen voordragen aan het NOC*NSF voor uitzending naar de Olympische Spelen zullen we bekend maken op zondagmiddag 17 juli, direct na de finale van het NK Dressuur. Maandag 18 juli moeten de definitieve inschrijvingen gedaan worden.”

“Voor Rio hoeven de paarden niet in quarantaine maar wel 15 dagen in isolatie. Dat is een veel minder strenge vorm van afzondering. De paarden mogen deze periode in principe op hun eigen stal en terrein doorbrengen, maar niet hun accommodatie verlaten. Voor de eventers is dat geen optie omdat die hun noodzakelijke conditietrainingen niet op eigen terrein kunnen doen. Deze paarden gaan dan ook op een centrale locatie met alle noodzakelijke faciliteiten gezamenlijk in isolatie.

Als transport wel nodig is tussentijds dan mag het alleen onder hele strenge voorwaarden en met begeleiding van een veterinair.”

Springen

“De springruiters zijn super begonnen met een zege in de FEI Furusiyya Nations Cup wedstrijd van La Baule. Ook op de wedstrijd komend weekend in Rome en in juni in Rotterdam strijdt Oranje om de punten. De keuze om vroeg in het seizoen te strijden om de punten in deze prestigieuze landenwedstrijdserie is bewust gemaakt door bondscoach Rob Ehrens. Handhaving in de hoogste divisie van deze serie is zeer belangrijk om ons ook komend jaar te kunnen meten met de beste landen. In Rome zullen Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P., Gerco Schröder met Glock’s Cognac Champblanc N.O.P., Jur Vrieling met Zirocco Blue N.O.P. , Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. en Harrie Smolders met Emerald N.O.P. aan start komen. 

Dressuur

“Voor de dressuurruiters moet het echte selectietraject nog beginnen. Voor de dressuur zijn het CHIO Rotterdam en het NK Dressuur in Ermelo aangewezen als de observatiewedstrijden. Dat is een uiteraard bewuste keuze. In Rio moeten we pieken, de vorm vlak voor Rio is dus wat telt. Je kunt nu pieken, maar als het dan daar op is hebben we er niets aan. Dat geldt uiteraard voor alle disciplines, maar bij de dressuur wordt op een andere manier naar topvorm gewerkt dan bij het springen en de eventing. De dressuurruiters kennen de route en hebben daar hun programma op afgestemd. Individueel zal voor iedere combinatie een andere weg naar Rotterdam en het NK leiden. In Rotterdam zal een team deelnemen aan de Nations Cup daar, maar de andere potentiële kandidaten kunnen in de CDI3* wedstrijd voor hetzelfde juryleden corps aan de start verschijnen. Omdat we daar dezelfde juryleden hebben, kunnen we prima vergelijken.”

Eventing

“Voor de eventingruiters verloopt het seizoen nog niet zo voorspoedig. Tim Lips en Merel Blom hebben laten zien echt goed op weg te zijn, maar daar achter wordt het moeilijk. De wedstrijd over enkele weken in Luhmühlen is belangrijk voor deze discipline. Luhmühlen is ook de laatste wedstrijd waarin combinaties hun noodzakelijke FEI-kwalificaties kunnen verdienen. Dat betekent niet dat er dan al een keus gemaakt moet worden door bondscoach Lips, ook hij beslist pas vlak voor de sluitingsdatum. Direct daarna gaan de eventingpaarden gezamenlijk in isolatie annex trainingskamp.”

Para-dressuur

“Voor de para-dressuurruiters is de eerste observatiewedstrijd net geweest in Roosendaal en ook voor deze ruiters geldt het NK in Ermelo als laatste observatie. In Roosendaal werd goed zichtbaar hoe groot de ontwikkeling in de para-dressuur is geweest. De onderlinge concurrentie is enorm en de breedte van de selectie wordt steeds groter. Niemand kan steken laten vallen en deze onderlinge concurrentie maakt iedereen sterker. De kaarten zijn hier nog lang niet geschud.”

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Emmelie, Daniëlle, Tommie, Katja, Wim, Adelinde, Patrick, Kirsten, Hans Peter, Marjan, Diederik, Marlies, Edward, Theo, Elaine, Merel, Tim, Andrew, Martin, Alice, Gerco, Harrie, Frank, Gert-Jan, Henk, Johnny, Willem, Marc, Bart, Jeroen, Maikel, Leopold, Rob, Wout-Jan, Jur, Frank, Gert, Lotte, Nicole, Sanne, Demi, Sabine, Joyce en Rixt aan!