Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kruijswijk verovert leiderstrui in Giro met tweede plek in koninginnenrit

Kruijswijk verovert leiderstrui in Giro met tweede plek in koninginnenrit

RoadToRio

Cheer!

Steven Kruijswijk heeft zaterdag de leiderstrui veroverd in de koninginnenrit van de Ronde van Italië. De Nederlander eindigde in de veertiende etappe als tweede en nam de leiding in het klassement over van Andrey Amador.

Deel dit artikel op social media

Kruijswijk kwam na 210 kilometer als tweede over de streep in Corvara en moest alleen Esteban Chaves voor zich dulden.

De kopman van Lotto-Jumbo heeft in het algemeen klassement 41 seconden voorsprong op Vincenzo Nibali. De Italiaan begon met twee seconden voorsprong aan de koninginnenrit, maar gaf 37 seconden toe op Kruijswijk, die ook nog zes bonificatieseconden pakte. Chaves volgt op 1.32 minuut op de derde plek.

Kruijswijk reed nog nooit eerder in de leiderstrui van een grote ronde. Eerder in de Giro d'Italia droeg ook Tom Dumoulin al meerdere dagen de roze trui. Erik Breukink was in 1990 met zijn derde plaats in de Tour de France de laatste Nederlander die op het podium stond van een grote ronde.

Zondag staat een klimtijdrit van iets meer dan 10 kilometer op het programma.

Amador

De koninginnenrit in de Giro telde zes beklimmingen, met toppen boven de 2000 meter. Al voor de eerste klim ontstond een omvangrijke kopgroep van 37 renners. Onder meer de Nederlanders Pim Ligthart en Twan Castelijns zaten in die kopgroep.

Ruben Plaza van Orica-GreenEdge reed weg uit de kopgroep en ging lange tijd alleen aan kop. Met nog 45 kilometer te gaan werd de Spanjaard achterhaald door Darwin Atapuma en Kanstantsin Siutsou. Siutsou reed op dat moment virtueel in de leiderstrui. Het duo had met nog twee beklimmingen voor de boeg een ruime voorsprong op het peloton.

Op de Passo Giau, een klim van de eerste categorie, voerde Michele Scarponi het tempo op voor zijn ploeggenoot Nibali. Leider Andrey Amador moest al snel lossen en Bob Jungels was al eerder op achterstand gereden.

Aanval Nibali

De favorieten verkleinden ondertussen het gat naar de twee koplopers, waar Georg Preidler van Giant-Alpecin in de afdaling naar toe was gereden. Ook Amador sloot vlak voor de beklimming van de Valparola weer aan bij de favorieten.

Op de laatste klim van de dag zocht Nibali snel de aanval en de demarrage van de Italiaan was Alejandro Valverde te machtig. De kopman van Astana leek zichzelf echter te hebben opgeblazen met de aanval, want hij had geen antwoord op een versnelling van Kruijswijk. De Nederlander kreeg Chaves met zich mee.

Het duo achterhaalde in de laatste kilometers eerst Preidler en later ook Atapuma. Het viertal streed voor de zege en in de sprint was Chaves net iets sneller dan Kruijswijk.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Steven aan!