Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kromowidjojo Europees kampioen op 50 meter vrije slag

Kromowidjojo Europees kampioen op 50 meter vrije slag

RoadToRio

Cheer!

Ranomi Kromowidjojo heeft zich zondagmiddag in Londen gekroond tot Europees kampioen op de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene op deze afstand liet concurrente Francesca Halsall ruim achter zich in 24,07.

Deel dit artikel op social media

De Britse tikte in baan vier als tweede aan in 24,44. Kromowidjojo plaatste zich in de halve finales nog als tweede voor de eindstrijd achter Halsall. De Deense Jeanette Ottesen zwom in de finale een tijd van 24,61 en pakte daarmee het brons.

Voor Kromowidjojo is het haar eerste EK-goud op de 50 meter vrije slag. Ze is de derde Nederlandse die daarin slaagt. Marleen Veldhuis (2008) en Inge de Bruijn (1999) gingen Kromowidjojo voor. Bovendien is het Kromowidjojo haar eerste individuele goud op een EK langebaan.

"Deze ontbrak nog in het rijtje", zei Kromowidjojo na afloop verheugd tegen de NOS. "Ik had al olympisch goud, WK-goud op de langebaan, WK-goud kortebaan en EK-goud kortebaan. Nu heb ik eindelijk ook goud op de EK langebaan. Dat geeft een lekker govoel."

Ook over haar tijd was ze zeer tevreden. "24,07, dat is maar twee honderdste boven mijn snelste tijd ooit. Dat is dus gewoon een goede tijd. Deze race was zo goed, het ontroerde me bijna."

Geen garantie

De 25-jarige Kromowidjojo veroverde eerder dit toernooi zilver op de 100 meter vrije slag. Daarnaast pakte ze zowel met de estafettevrouwen als met de gemengde estafetteploeg goud op de 4x100 meter vrij.

Voor de geboren Groningse is het goud een bevestiging van het feit dat ze op de goede weg is richting de Spelen komende zomer in Rio de Janeiro, waar ze haar titel verdedigt op de 50 en 100 meter.

"Het gaat lekker. Ik voel me lekker en ik zwem lekker. Dit geeft natuurlijk geen garantie, maar het is wel de bevestiging dat het goed met me gaat."

Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal eindigde op de 400 meter vrije slag als zesde in een tijd van 4.09,50. Daarmee was ze wel sneller dan in de halve finales, toen ze de zevende tijd liet aantekenen.

De Hongaarse Boglarka Kaspas veroverde het goud in 4.03,47, gevolgd door de Britse Jazmin Carlin (4.04,85). Het brons was voor de Spaanse Mireia Garcia Belmonte (4.06,89).

Van Rouwendaal pakte twee jaar geleden in Berlijn nog zilver op de 400 vrij. Vorig jaar werd ze ook tweede op de WK in Kazan.

Dit EK is Van Rouwendaal echter niet fit genoeg. Ook op de 800 meter vrije slag wilde het eerder deze week niet lukken; ze werd achtste.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Ranomi en Sharon aan!