Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Grote Nederlandse ploeg op weg naar EK triatlon

Grote Nederlandse ploeg op weg naar EK triatlon

RoadToRio

Cheer!

NIEUWEGEIN - Een selectie van twintig Nederlandse triatleten is onderweg naar Portugal voor de EK triatlon. Komend weekend komen elite mannen, vrouwen, paratriatleten en junioren in actie. Voor de elite staat de Olympische afstand op het programma, terwijl de junioren en de paratriatleten op de sprintafstand in actie komen. Rachel Klamer en Maaike Caelers onderbreken hun toernee langs de World Triathlon Series voor deelname aan het EK. Voor een aantal paratriatleten is het scoren van rankingpunten voor Rio net zo belangrijk als een goed resultaat op het EK.

Deel dit artikel op social media

Na het eindigen van de Olympische kwalificatieperiode komen Maaike Caelers en Rachel Klamer met een heel andere insteek aan de start op het EK. Klamer, verzekerd van deelname in Rio en in 2013 al eens winnares van het EK in de Turkse badplaats Alanya, kan in Lissabon vrijuit racen in de wetenschap dat het belangrijke trainingsblok richting de Spelen nog moet gaan beginnen. Caelers, die haar missie naar Rio niet met succes kon afronden, moet in feite opnieuw aan het seizoen beginnen en kan een opsteker in de vorm van een goed resultaat prima gebruiken. Maya Kingma completeert de Nederlandse inbreng bij de vrouwen.

Veel grote namen ontbreken in het 41 namen tellende startveld, waardoor de kansen op Nederlands succes stijgen. Bij de mannen zijn Marco van der Stel, Jorik van Egdom en Menno Koolhaas de Nederlandse troeven, die in de persoon van de Spanjaard Javier Gomez Noya in elk geval éénn tegenstander van wereldformaat zullen treffen. De eliteraces staan gepland op zaterdag. Dan worden ook de EK’s voor junioren gehouden. Zondag worden de EK afgesloten met een mixed relay, waaraan Nederland bij de elite ook deel zal nemen.

Ranglijstpunten Rio belangrijk voor paratriatleten
Voor de paratriatleten is de kwalificatieperiode voor Rio in een beslissende fase gekomen. Tijdens het EK zijn extra punten voor de allesbepalende wereldranglijst te verdelen. Medaillekansen zijn er daarnaast voor Nederland in diverse klassen. Nieuw in de selectie zijn Romy Pansters (PT1) en Daniel Knegt, met guide Cor van Leeuwen. Zij debuteren op het EK. De elite paratriatlon staat vrijdagmiddag op het programma.

Wie komt wanneer in actie?

Paratriatlon elite, vrijdag 16.00 lokale tijd

Vrouwen

Romy Pansters (PT1
Saskia van den Ouden (PT3)
Joleen Hakker en Linda van Vliet (PT5)

Mannen
Geert Schipper (PT1)
Jetze Plat (PT1)
Sjaak vd Berg (PT4)
Maarten Peters (PT4)
Daniel Knegt en Cor van Leeuwen (PT5)

Vrouwen junioren, zaterdag, 09.00 lokale tijd

Rani Skrabanja
Kirsten Nuyes
Rianne de Croock
Quinty Schoens

Mannen elite, zaterdag, 11.00 lokale tijd

Marco van der Stel
Jorik van Egdom
Menno Koolhaas

Vrouwen elite, zaterdag, 15.50 lokale tijd

Maya Kingma
Maaike Caelers
Rachel Klamer

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Rachel, Maaike, Joleen, Romy, Saskia en Marco aan!