Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Greipel wint zevende rit Giro in massasprint, Dumoulin behoudt roze

Greipel wint zevende rit Giro in massasprint, Dumoulin behoudt roze

RoadToRio

Cheer!

FOLIGNO - André Greipel heeft vrijdag de zevende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Duitser van Lotto-Soudal was in Foligno de sterkste in een massasprint. De roze trui van Tom Dumoulin kwam niet in gevaar.

Deel dit artikel op social media

Het was voor Greipel de tweede ritzege van deze Giro. Hij won woensdag de vijfde etappe.

De 33-jarige Duitser versloeg in de sprint de Italianen Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo, die als tweede en derde finishten. Het was na de zege van Tim Wellens in de zesde rit de derde etappezege voor Lotto-Soudal op rij.

Marcel Kittel kreeg vijf kilometer voor de finish een lekke band en kon niet meesprinten voor de etappezege. Voor het eerst in deze Giro finishten er geen Nederlanders in de top tien van de etappe.

Tom Dumoulin kwam in het peloton als 28e over de streep en behield 26 seconden voorsprong op nummer twee Jakob Fuglsang in het algemeen klassement.

De etappe van zaterdag eindigt op de Alpe di Poti, een gedeeltelijk onverharde klim. Als Dumoulin er daar in slaagt zijn roze trui te verdedigen, dan kan hij zondag mogelijk zijn voorsprong vergroten tijdens een tijdrit over ruim veertig kilometer in het heuvelachtige Toscane.

De 25-jarige Limburger kent geen angst voor de slotklim van de achtste etappe. ''Ik heb daar weleens vaker gereden. Die heuvel ligt me wel. Ik kijk er naar uit'', zei Dumoulin vrijdag aan de finish.

Onrustig begin

De relatief vlakke etappe kende een onrustig begin. De Oostenrijker Stefan Küng (BMC) reed samen met Patrick Gretsch en Jay McCarthy weg uit het peloton.

Het groepje leek de ruimte te krijgen en kwam als eerste boven op de eerste klim van de dag van de tweede categorie. De Belg Wellens kwam als vierde boven en nam daarmee de bergtrui over van de Italiaan Damiano Cunego.

Het drietal werd vervolgens teruggepakt, maar Küng slaagde er daarna in opnieuw weg te komen. Hij kreeg Stefan Denifl, Daniel Martinez, Giulio Ciccone, Axel Domont en Ilia Koshevoy mee. De zes kregen maximaal drie minuten voorsprong van het peloton, dat aangevoerd werd door Lotto-Soudal en FDJ.

Verloren positie

Op de tweede klim van de dag, van de vierde categorie, kwam Kittel in de problemen. Dankzij ploeggenoten van Etixx-Quickstep kwam hij terug in het peloton, maar materiaalpech gooide alsnog roet in het eten voor de Duitser.

Het zestal vooraan werd in de laatste twintig kilometer volledig ingerekend. Greipel leek in de straten van Foligno in verloren positie te beginnen aan de massasprint, maar knokte zich knap terug en versloeg Nizzolo, Modolo en de Australiër Caleb Ewan.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom aan!