Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Femke Heemskerk zocht aardbeving in Narbonne

Femke Heemskerk zocht aardbeving in Narbonne

RoadToRio

Cheer!

Tijdens de WK zwemmen in Kazan, vorig jaar, arriveerde Femke Heemskerk als topfavoriet. Maar, ze beleefde, bevangen door wedstrijdspanning, een dramatisch toernooi. De 28-jarige zwemster besloot het roer volledig om te gooien.

Deel dit artikel op social media

Heemskerk vertrok naar het Franse Narbonne om te trainen bij Philippe Lucas, de coach van Sharon van Rouwendaal. Een trainer die bekend staat om zijn extreem zware sets. Acht maanden na haar verhuizing zijn de resultaten bemoedigend, bleek afgelopen week tijdens de EK in Londen. Goud, zilver en twee keer brons. "Ik ben heel positief."

Natuurlijk, de nederlaag op de 200 meter vrij zaterdagavond was een bittere pil voor Heemskerk, die met een minimaal verschil van vier honderdsten verslagen werd door de Italiaanse Federica Pellegrini. Na afloop hield Heemskerk het niet droog. 

Een dag later klinkt ze alweer monter. "Natuurlijk baal ik er erg van. Maar ik heb er geen baat bij om daar te lang in te blijven hangen. Ik ben blij met de progressie die ik maak. Ik zwem ruim sneller dan de snelste finale die ik ooit heb gezwommen. Er zijn veel positieve dingen uit te halen, maar ook dingen waaraan ik nog kan werken en waar gratis winst ligt."

Risico aangepakt 

Voor Heemskerk is haar optreden in het Londense Aquatics Centre de bevestiging dat haar verhuizing naar Zuid-Frankrijk loont. "Ik ben gegroeid. Vergeleken met vorig jaar is het een enorm verschil. Dus ik ben er blij mee dat ik die stap heb gemaakt." 

Het was ook een noodzakelijke stap voor Heemskerk. "Ik denk dat ik na Kazan wel even een aardbeving nodig had, om even goed door elkaar geschud te worden. Dat heeft me zeker goed gedaan."

Gemakkelijk was het niet om in het trainingsregime van kampioenenmaker Lucas te stappen. De trainer vergt extreme inspanningen van zijn pupillen. "In het begin was het heel, heel heftig. Ik dacht: dit ga ik helemaal niet trekken. Tegen Philippe heb ik ook wel eens gezegd: misschien ben ik niet de zwemster die jij denkt dat ik ben, of kan zijn. Het is zo zwaar."

Gaandeweg vond Heemskerk haar draai in Narbonne, al moest ze fysiek en mentaal tot het uiterste gaan. "Ik heb een risico met twee handen aangepakt, daar ben ik mij van bewust." 

De benadering van Lucas neemt ze op de koop toe. "Hij is heel hard, maar ook heel zorgzaam en superlief. En hij is ook heel grappig. Dus dan vergeven we het hem wel als hij af en toe een beetje streng is." 

Trainingskamp 

Om aan haar zwemtechniek te sleutelen heeft Heemskerk nog regelmatig contact met haar oud-coach Marcel Wouda. "Er is niemand beter dan Marcel als het op techniek aankomt." Twee keer per week laat Heemskerk zich filmen met haar GoPro. De beelden stuurt ze naar Wouda, die zijn analyse erop loslaat en die terugkoppelt naar Heemskerk.

Een trainingskamp van de Nederlandse ploeg in Tenerife, van 4 tot 18 juni, leek een goed moment voor Heemskerk om haar techniek met Wouda verder te verfijnen. Technisch directeur Joop Alberda liet echter in het AD weten dat Heemskerk niet wordt uitgenodigd voor de stage. Alberda ziet meer in een langere periode van feedback, terwijl Heemskerk haar programma draait in Narbonne.

"Ik ben natuurlijk wel teleurgesteld", zegt Heemskerk over dat besluit. "Ik zie alleen maar pro's om er wel bij te zijn. Ik denk dat ik dan af en toe even met Marcel één-op-één kan. Bovendien kunnen we overnames oefenen met het estafetteteam, wat ook zorgt voor team-building. En met het team zijn is van ongeschatte waarde. Kijk maar naar de 4x200 heren (die zaterdag Europees kampioen werden, red.). Dat is een perfect voorbeeld. Dat gebeurt niet zomaar." 

Later vanmiddag heeft Heemskerk nog een gesprek met Alberda om de situatie te bespreken. Ze heeft stille hoop dat de deur naar Tenerife toch nog op een kier staat. "Ik heb het idee dat hij het beste met mij voor heeft, dus ik wacht het maar even af."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Femke aan!