Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dumoulin wil per se volledige grote ronde in benen hebben voor Rio

Dumoulin wil per se volledige grote ronde in benen hebben voor Rio

RoadToRio

Cheer!

'Plan A' van Tom Dumoulin voorzag er niet in om de Tour de France te rijden, maar door zijn opgave in de Giro d'Italia besloten hij en zijn ploeg om zijn programma om te gooien en wel naar Frankrijk te gaan.

Deel dit artikel op social media

"Ik vind het belangrijk om een grote ronde in de benen te hebben met het oog op Rio én de komende jaren", zegt Dumoulin tegen de NOS. "Dat ging helaas niet door in de Giro."

De 25-jarige Nederlander, die zich dit jaar vooral richt op de olympische tijdrit in Rio de Janeiro op 10 augustus, viel twee weken geleden in de Ronde van Italië uit vanwege een zitvlakblessure.

"Als ik de Giro gewoon had uitgereden, dan had ik niet de Tour maar de Ronde van Polen gereden. Maar als ik nu alleen 'Polen' nog zou doen voor Rio, dan zou mijn wedstrijdprogramma wel heel summier worden. Dat leek ons niet de beste optie."

"We hebben er wel even over moeten nadenken en het plan moeten omgooien omdat ik onverwachts uit de Giro moest stappen, maar dit leek ons uiteindelijk het beste."

Vorig jaar kwam Dumoulin al in de tweede etappe van de Tour hard ten val, waarna hij de strijd moest staken. "Dit is zeker een risico", doelt hij op zijn start in de Ronde van Frankrijk. "We hadden het ook liever vermeden, maar om te winnen moet je risico durven nemen en durven te verliezen."

Klassement

Dumoulin benadrukt nogmaals dat hij in de Tour niet voor een klassement zal gaan rijden. "Dat is niet het primaire doel. We hebben met Warren Barguil al een kopman. Ik kan dus sowieso niet ineens de ploeg opeisen."

"Daarnaast lijkt het me ook niet verstandig om mezelf voor Rio wekenlang helemaal uit te melken."

De Limburger kijkt vooral naar de twee tijdritten; in de dertiende rit moeten de renners 37 kilometer afleggen op een glooiend parcours en in etappe achttien staat er een klimtijdrit van zeventien kilometer op het programma.

"Allebei de tijdritten zijn heel mooi. De klimtijdrit is niet heel lastig. En die eerste tijdrit is zeker een kolfje naar mijn hand als ik het routeprofiel zie."

De Tour begint op 2 juli met een vlakke etappe van 188 kilometer van Mont Saint-Michel naar Utah Beach.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom aan!