Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dumoulin raakt roze trui in heuvelachtige achtste Giro-etappe kwijt

Dumoulin raakt roze trui in heuvelachtige achtste Giro-etappe kwijt

RoadToRio

Cheer!

AREZZO - Tom Dumoulin is zaterdag in de achtste etappe van de Giro d’Italia zijn roze trui kwijtgeraakt. Gianluca Brambilla won de heuvelachtige rit met aankomst in Arezzo en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Deel dit artikel op social media

Dumoulin kwam na 198 kilometer op bijna drie minuten achterstand van Brambilla binnen en verloor zijn leiderstrui aan de renner van Etixx-QuickStep.

De Limburger zakte in het algemeen klassement naar de elfde plaats met ruim een minuut achterstand op de Italiaan. Hij droeg in totaal zes dagen de roze trui.

Brambilla verdedigt zondag in de individuele tijdrit over 40,5 kilometer 23 seconden voorsprong op Ilnur Zakarin. Steven Kruijswijk staat derde in het klassement met 33 seconden achterstand op de Italiaan.

De renner van Lotto-Jumo kwam in de achtste etappe als zevende over de streep op 1.41 van Brambilla. De Nederlander zat in een groep met onder meer Zakarin, Alejandro Valverde en Mikel Landa.

Solo

Brambilla reed vrijwel de hele dag in de aanval en bekroonde zijn ontsnapping met de riwinst. De Italiaan kwam solo over de streep in Arezzo.

Hij maakte deel uit van een kopgroep van dertien renners die het grootste deel van de dag voorop reed. De coureurs hadden een maximale voorsprong van ongeveer vijf minuten op het peloton. Met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan maakte het peloton tempo en werd de achterstand verkleind.

Bij de tweede beklimming van de dag zocht Matteo Montaguti de aanval. Hij werd al snel achterhaald door Brambilla, die er in zijn eentje vandoor ging.

Grindwegen

Achter de kopgroep moest Dumoulin, die al heel vroeg in de etappe op een kleine achterstand werd gereden, direct bij de beklimming van de Alpe di Poti (tweede categorie) op zo’n 25 kilometer van de streep zijn concurrenten laten gaan. Valverde zocht op de onverharde klim al snel de aanval en de Nederlander kon niet mee.

Onder meer Kruijswijk, Nibali en Zakarin vonden elkaar en reden samen met Valverde snel weg bij Dumoulin. De kopman van Giant-Alpecin had aan de top van de Alpe di Poti ruim een minuut achterstand op de groep met de favorieten.

In de resterende kilometers wist hij met behulp van een ploeggenoot de schade nog enigszins te beperken. Bij de finish in Arezzo gaf hij ruim een minuut toe op de favorieten, waardoor de Limburger naar de elfde plek in het klassement zakte.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom aan!