Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

André Cats: Feiten over Paralympic TeamNL geven veel vertrouwen richting Rio

André Cats: Feiten over Paralympic TeamNL geven veel vertrouwen richting Rio

Paralympisch RoadToRio

Cheer!

ARNHEM - Vandaag is het nog precies 100 dagen tot de Paralympische Spelen. Een mooi moment om even vooruit te kijken naar wat voor een team Nederland gaat afvaardigen, naar het op één na grootste sportevenement ter wereld. Waar vragen als ‘hoeveel medailles gaat Nederland winnen?’ en ‘wat is de medaille-doelstelling van Nederland’ steeds vaker worden gesteld, hou ik me als chef de mission liever bij de feiten. En de feiten over dit Paralympisch team geven mij het volste vertrouwen dat onze sporters straks uitstekend gaan presteren in Rio. Ik heb er een aantal op een rij gezet.

Deel dit artikel op social media

Zo is het Paralympic TeamNL dat straks naar Rio afreist, met circa 115 sporters, ons grootste team ooit. En dat terwijl de eis om te mogen gaan, toch echt een reële kans op een plek bij de top 4 van de wereld is. Geen geringe prestatie. Dat zoveel sporters aan deze strenge norm hebben voldaan, is iets om nu al trots op te zijn. We zijn nog nooit bij zoveel sporten vertegenwoordigd geweest als dit keer. Op dit moment staat de teller op 14 sporten. De zitvolleybalteams hebben zich helaas niet weten te kwalificeren. Ten opzichte van de Spelen in Londen, strijden we dit keer wel om de prijzen bij boccia, bankdrukken, roeien en triathlon, dat in Rio voor het eerst op het programma staat. Daarnaast gaan we in ieder geval ook bij atletiek, CP-voetbal, dressuur, rolstoelbasketbal (mannen en vrouwen), rolstoeltennis, tafeltennis, wielrennen (baan en weg), zeilen en zwemmen vol voor de medailles.

Zonder de ervaren Paralympiërs in ons team tekort te willen doen: de jeugd heeft de toekomst. Dat geldt zeker ook voor de Paralympische sport in Nederland. Want we gaan met het gemiddeld jongste team ooit. Dat is een groot compliment waard, aan de verschillende programma’s op het gebied van talentherkenning –en ontwikkeling bij NOC*NSF en de bonden. Het is ook het meest ‘geïntegreerde’ team ooit. Sporters uit vele takken van Paralympische sport trainen in dezelfde omgeving en met dezelfde faciliteiten als hun Olympische collega’s. Dat zie ik dagelijks op Papendal met bijvoorbeeld de atleten, de wielrenners, de CP-voetballers en de tafeltennissers, maar dat is bijvoorbeeld ook bij de roeiers op de Bosbaan het geval. Een zeer positieve ontwikkeling.

Het team dat naar Rio gaat, is verder het team waarin tot nu toe het meest in geïnvesteerd is. Ondanks de bezuinigingen die de afgelopen jaren op de sport zijn afgekomen, zijn we er mede dankzij de steun van onze Paralympische partners (BP, Cruyff Foundation, EY, Fonds Gehandicaptensport, Randstad en Pon) toch in geslaagd voor alle sporten de juiste voorzieningen te treffen, waardoor we kunnen zeggen: dit Paralympisch team is het best voorbereide Paralympische team ooit.

Al met is Paralympic TeamNL Rio 2016 het meest kansrijke team ooit dat we naar de Paralympische Spelen hebben gestuurd. Hoeveel medailles dat uiteindelijk oplevert? Daar ben ik zelf ook razend benieuwd naar. De optelsom van alle behaalde medailles maken we pas op 18 september, als al onze sporters klaar zijn en we op weg gaan naar de sluitingsceremonie. Maar dat het een geweldig sportevenement wordt, dat staat nu al vast. Nog 100 dagen!

André Cats
Chef de mission Paralympic TeamNL

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!