Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Alberda bespeurt 'beetje ruis' en 'belangrijke energieboost'

Alberda bespeurt 'beetje ruis' en 'belangrijke energieboost'

Coaching RoadToRio

Cheer!

De Nederlandse zwemsport liet zich afgelopen week in het olympische bad van Londen op sportief vlak van de beste kant zien. Liefst tien medailles werden vergaard en daarmee eindigde Nederland als vierde in het medailleklassement. Buiten het bad was er volgens technisch directeur Joop Alberda echter sprake van 'ruis'.

Deel dit artikel op social media

Zodoende is er voor Alberda met nog slechts elf weken te gaan tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog genoeg werk aan de winkel. "Mijn taak is de Nederlandse zwemploeg in optimale vorm aan de start te krijgen in Rio", aldus Alberda tegen NOS-verslaggever Martin Vriesema. "Ego's tellen daarbij niet."

Eén van de plooien die de technisch directeur moet gladstrijken betreft zijn eigen positie. Weliswaar is bekend dat Alberda na de Olympische Spelen vertrekt, maar het precieze tijdstip waarop dat zal gebeuren was nog niet helemaal duidelijk.

Dat was voor zwemcoach Martin Truijens reden zich eerder vorige week in De Telegraaf kritisch uit te laten over Alberda. Als hij blijft, vertrek ik, liet Truijens optekenen.

Zorgvuldige overdracht

Volgens Alberda is besloten de kwestie ‘over de EK heen te tillen’. In persoonlijke gesprekken met coaches zal de td naar eigen zeggen de kwestie bespreken en toelichten. Inhoudelijk wilde hij daarom niet ingaan op de irritaties van Truijens.

Wel wilde Alberda zeggen binnen welke termijn hij de zwembond verlaat. "Dat zal tussen de Olympische Spelen en 1 januari 2017 zijn. Voor zo'n timeframe is gekozen om een zorgvuldige overdracht mogelijk te maken."

Een tweede plooi die Alberda moet wegwerken, betreft Femke Heemskerk. Zij heeft te kennen gegeven graag met de nationale ploeg mee te willen op trainingskamp, terwijl in eerste instantie was besloten om haar niet mee te nemen. Ook op dat punt liet Alberda weten eerst te willen overleggen met alle trainers, alvorens in het openbaar een toelichting te geven.

'Energieboost aan het team'

De suggestie dat de kwesties Truijens en Heemskerk hem een beroerde week hadden bezorgd, wees Alberda stellig van de hand. De technisch directeur wees op de rijke oogst aan eremetaal en zei dat het Nederlandse zwemmen daarmee een belangrijke impuls heeft gekregen op weg naar de Olympische Spelen.

Alberda: "Ik ben heel tevreden met de heel goede score, de beste van deze eeuw. Dit is een goede tussenstap op weg naar Rio. Goede resultaten geven zelfvertrouwen en het geeft een energieboost aan het team. En het is ook datgene waar coaches op kunnen bouwen om de laatste stap te doen."

"Ik heb vijf keer Wilhelmus gehoord. En als je mij vrolijk wilt hebben, moet je het Wilhelmus spelen. Op dat moment is de ruis weg want de voorgrond is dan muziek geworden."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!