Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Waterpoloërs missen Spelen na nederlaag tegen Frankrijk

Waterpoloërs missen Spelen na nederlaag tegen Frankrijk

RoadToRio

Cheer!

TRIËST - De Nederlandse waterpolomannen zijn er vrijdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

In de cruciale kwartfinale op het Olympisch Kwalificatietoernooi in het Italiaanse Triëst werd na strafballen verloren van Frankrijk. Oranje stond bijna de hele wedstrijd op voorsprong, maar na de reguliere speeltijd stond het toch 8-8.

In de strafballenserie miste Oranje vervolgens twee keer, tegenover een misser van de Fransen die voor het eerst sinds 1992 naar de Spelen gaan. De laatste keer dat de Nederlandse waterpolomannen vertegenwoordigd waren op de Spelen was in 2000 in Sydney.

De waterpolovrouwen grepen twee weken geleden tegen de verwachting in ook al naast olympische kwalificatie, waardoor Nederland nog altijd maar bij twee teamsporten vertegenwoordigd zal zijn in Rio.

De hockeymannen, de hockeyvrouwen en de handbalsters wisten zich wel te plaatsen. Ook de volleybalsters maken nog kans op een olympisch ticket.

Stunt

Met de uitschakeling van de waterpolovrouwen nog in het achterhoofd ging de mannenploeg voor een stunt in Triëst. De ploeg van Van Galen, die in 2008 in Peking olympisch kampioen werd met de vrouwenploeg, maakte indruk in de poulefase waarin alleen van wereldtopper Italië werd verloren.

Vrijdag in de kwartfinale tegen Frankrijkrijk ging Oranje opnieuw goed van start. Via een afstandsschot van Luuk Gielen en een treffer van Thomas Lucas kwam Nederland snel op een 2-0 voorsprong, terwijl keeper Eelco Wagenaar aan de andere kant een paar goede reddingen verrichtte.

Frankrijk kwam wel terug tot 2-1, maar vlak voor het einde van het eerste kwart vergrootte Robin Lindhout de marge weer naar twee: 3-1.

Reddingen

In het tweede kwart werd Frankrijk sterker. Gielen scoorde weliswaar opnieuw van grote afstand, maar door twee Franse doelpunten was de voorsprong van Oranje halverwege verkleind tot 4-3.

Het bleef spannend in de derde periode. Lucas schoot Nederland naar 5-3, waarna de Fransen terugkwamen tot 5-4. Met een paar uitstekende reddingen voorkwam Wagenaar vervolgens dat Frankrijk op gelijke hoogte kwam. Lucas maakte er zelfs 6-4 van, maar nog voor het einde van de derde periode was het 6-5.

Met nog zeven minuten te gaan was het Jorn Winkelhorst die met zijn eerste goal van de wedstrijd Oranje op de rand van Rio bracht (7-5). Aan de andere kant raakte Frankrijk lat en paal, maar daarna ging het wel twee keer mis voor Nederland: 7-7.

Er stonden nog maar een paar minuten op de klok en daarin leek het zelfs helemaal mis te gaan. Anderhalve minuut voor tijd maakte Frankrijk 8-7, maar de 8-8 van Lindhout zorgde ervoor dat Nederland mocht blijven hopen en strafballen de beslissing moesten brengen.

In die serie scoorden Lindhout, Lars Gottemaker, Jesse Koopman, maar Roeland Spijker en Gielen misten. Frankrijk schoot vier keer raak, waardoor Nederland voor de vierde keer op rij de Spelen mist.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jorn, Ruud, Ruben, Eelco, Lars, Joep, Yoran, Lars, Thomas, Jesse, Robin, Roeland, Luuk en Robin aan!