Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Van Gerner richt zich na blessure op Spelen

Van Gerner richt zich na blessure op Spelen

RoadToRio

Cheer!

Voor de Nederlandse turnmannen wordt april de maand van de waarheid. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rio moeten zij als team nog deelname aan de Spelen proberen af te dwingen. Die druk is er bij de vrouwen niet meer. Zij leverden in november tijdens het WK al een historische prestatie. Opmerkelijk genoeg zonder de vrouw die jarenlang het gezicht was van het Nederlandse vrouwenturnen: Céline van Gerner. Een blessure aan de hamstrings weerhield haar van deelname.

Deel dit artikel op social media

Maar nu is ze terug. Vastbesloten om zich in de olympische ploeg te turnen. Vorige maand maakte Van Gerner haar internationale rentree tijdens een wereldbekerwedstrijd in Stuttgart. Ze eindigde als zesde in het klassement op meerkamp. 

Maar, nog belangrijker dan de klassering, na negen maanden afwezigheid turnde Van Gerner een prima wedstrijd. "Zelfs met een fout op balk zette ik een goed puntenaantal neer. Ik kan er heel tevreden op terugkijken." 

Blessures zijn voor Van Gerner niet ongewoon, sinds ze in 2012 in Londen als twaalfde eindigde in de meerkampfinale en daarmee de beste Nederlandse turnprestatie ooit leverde op de Spelen. 

De turnster onderging operaties aan beide enkels en keerde pas in 2014 weer terug op niveau. Vorig jaar haalde ze samen met Lisa Top en Lieke Wevers een bronzen medaille in de landenwedstrijd op de Europese Spelen. 

Maar daarna ging het opnieuw mis. "Ergens op een vrijdag in augustus raakte ik geblesseerd aan mijn hamstring. Dat had ik nog nooit gehad, dus ik kon niet inschatten of het erg was of niet. Ik dacht dat het wel meeviel. Maar achteraf bleek dat er toch wel een flinke scheur in zat en was het over voor het WK." 

Dus was Van Gerner in Glasgow als toeschouwer getuige van de historische achtste plaats van de vrouwenploeg. Tussen de andere toeschouwers wachtte ze haar teamgenoten op. Geëmotioneerd, omdat Van Gerner zich realiseerde dat de prestatie ook haar weg naar Rio vergemakkelijkte. Maar ook omdat ze uitgerekend op dit moment vanaf de tribunes moest toekijken. 

"Het was dubbel. Ik had graag ook zelf in die arena gestaan en een bijdrage aan de scores geleverd. Aan de andere kant: als ze het niet hadden gehaald, hadden we er in april op het test-event al moeten staan. Dus eigenlijk hebben ze mij ook meer tijd en ruimte gegeven. En dat is ook heel prettig." 

Na de vroege olympische kwalificatie verplaatst de strijd zich. De Nederlandse turnsters zijn nu elkaars concurrentes geworden om een plek in de olympische ploeg. Tijdens drie wedstrijden in juni en juli wordt uitgemaakt welk vijftal Nederland vertegenwoordigt in Rio. 

"Niemand is nog zeker", weet Van Gerner. "Je weet dat het niveau in Nederland gestegen is. Dat maakt het extra spannend. Ik werk toe naar een meerkampscore van 55 of 56 punten. Dat moet haalbaar zijn. Maar dan moet ik natuurlijk niet drie keer van de balk vallen." 

Turnen in Rio, op haar tweede Olympische Spelen, lijkt de carrière van de 21-jarige routinier te vervolmaken. Maar zelf is Van Gerner er nog niet uit. "Ik weet wel dat er niet nog een hele olympische cyclus achteraan komt. Maar misschien nog een jaartje, wie weet."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Céline aan!