Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Stormachtige openingsdag in Hyères

Stormachtige openingsdag in Hyères

RoadToRio

Cheer!

HYÈRES - Op de openingsdag van de World Sailing Wereldbekerwedstrijden in Hyères hebben de Nederlandse zeilers wisselend gepresteerd. Beste Nederlanders waren woensdag zeilers Mandy Mulder en Coen de Koning. Ze staan derde in het Nacra-klassement.

Er stond een zeer krachtige wind variërend van 20 tot meer dan 25 knopen. In de FX-klasse zijn alle ogen gericht op Nina Keijzer en Claire Blom. Dit is het laatste Nederlandse team dat alleen deze week nog kan voldoen aan de eis van NOC*NSF voor een kwalificatie op naam voor de Olympische Spelen. De eis is op dit evenement vastgesteld op top zes in de op land geschoonde eindrangschikking.

49er FX kwalificatie Rio 2016
Zoals gebruikelijk is op de avond voorafgaand aan deze World Sailing Wereldbekerwedstrijden de kwalificatielimiet vastgesteld op basis van de kwaliteit van het veld. Er ontbreken in Hyeres vier topteams uit de top 10 landen, waaronder Wereldkampioen Spanje. Op basis hiervan is het criterium voor de NOC*NSF-kwalificatie aangescherpt en vastgesteld op top zes in de op land geschoonde eindrangschikking.
 
49er FX vloot niet in actie
De 49erFX vloot kwam niet in actie vandaag 27 april. Er stond te veel wind op 27 april in het Zuid-Franse Hyeres om de vrouwen in de 49erFX het water op te sturen. Dus er is nog geen klassement.

Mandy Mulder en Coen de Koning 3de
De bovengrens van de wind voor de Nacra klasse is 25 knopen. Als er meer wind staat worden de catamarans onbeheersbaar. Slechts één wedstrijd zeilden de Nacra-teams vandaag, waarschijnlijk met meer wind dan 25 knopen. Mandy Mulder en Coen de Koning scoorden een derde plaats en staan voorlopig derde in het klassement. Mandy Mulder gaf de volgende verklaring: “We waren niet echt aan het tellen op welke plek we lagen.” zei ze met een beetje een glimlach. “Het was echt overleven. De boot overeind houden. Wij besloten niet de spinnaker te zetten bij de bovenboei, dat was onze redding. Er gingen een hoop om.”

Heiner en van Schaardenburg
Andere Nederlanders die het goed deden waren Laser zeilers Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg. Heiner scoorde een zevende en een vierde plaats en staat daarmee vierde in het klassement. Teamgenoot Rutger van Schaardenburg scoorde een 10 en een twee en volgt Heiner op de voet in het klassement op een vijfde plaats.

Van Schaardenburg zei na afloop: “100 dagen tot Rio. Ja het ging best goed. Veel wind, best pittig. Tegen het randje om lekker te racen. Twee goede races gevaren. Tiende plaats is best ok in dit sterke veld. Maar de eerste race ging ik te langzaam. Mijn coach zei dat ik harder moest hangen. Dat heb ik gedaan en dat betaalde,” besloot Van Schaardenburg met een glimlach.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Mandy, Coen, Nina, Claire en Rutger aan!