Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Poels eerste Nederlandse winnaar Luik-Bastenaken- Luik sinds 1988

Poels eerste Nederlandse winnaar Luik-Bastenaken- Luik sinds 1988

RoadToRio

Cheer!

ANS - Wout Poels heeft zondag de Waalse wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Limburger van Team Sky is de eerste Nederlander die 'La Doyenne' wint sinds Adrie van der Poel in 1988.

Deel dit artikel op social media

De 28-jarige Poels boekte het grootste succes uit zijn carrière door in Ans de sprint te winnen van een kopgroepje van vier dat op de laatste helling ontstond.

De Zwitser Michael Albasini eindigde als tweede, voor de Portugees Rui Costa en de Spanjaard Samuel Sanchez.

Poels was al de meest succesvolle Nederlandse renner in 2016. Hij won in februari twee etappes en het eindklassement in de Ronde van Valencia en hij zegevierde vorige maand in de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië. Dat was tot zondag de enige Nederlandse World Tour-overwinning van dit seizoen.

Bauke Mollema was de tweede Nederlander op de negende plaats, terwijl de pas 20-jarige Sam Oomen debuteerde met een 25e plek. Alejandro Valverde, de winnaar van vorig jaar, kwam niet verder dan de vijftiende plaats op twaalf seconden van Poels.

Sneeuw

De 102e editie van Luik-Bastenaken-Luik werd verreden onder barre weersomstandigheden. Het peloton werd in de Ardennen geconfronteerd met kou, regen en zelfs sneeuw.

De organisatie paste daarom tussen kilometer 45 en kilometer 75 de route een beetje aan, waardoor de totale afstand 248 in plaats van 253 kilometer werd. Het aantal van tien beklimmingen veranderde niet.

Zeven renners lieten zich niet tegenhouden door het winterse weer: Pavel Brutt, Jérémy Roy, Nicolas Edet, Thomas De Gendt, Paolo Tiralongo, Cesare Benedetti en Alessandro De Marchi. Na een knappe achtervolging maakte de Noor Vegard Stake Laengen er vooraan een octet van.

De acht koplopers, net als de rest van de renners goed ingepakt, reden een voorsprong van een minuut of negen bij elkaar. Onder impulsen van vooral Movistar, de ploeg van Valverde, liep die voordelige marge vervolgens langzaam terug.

Voeckler

Met nog een kilometer of zestig te gaan en na een heftige sneeuwbui, vertrok Thomas Voeckler uit het peloton. De 36-jarige Fransman ging op jacht naar de koplopers, maar werd op de Côte de La Redoute weer tot de orde geroepen.

Na die heuvel op 36 kilometer van de streep werd de kopgroep uitgedund naar een duo, maar ook het avontuur van Edet en De Marchi was vlak voor de Côte de la Roche-aux-Faucons voorbij.

Carlos Betancur probeerde vervolgens alleen weg te rijden, maar Etixx-QuickStep gaf de ploegmaat van Valverde geen ruimte, waardoor een grote groep begon aan de Côte de Saint-Nicolas.

Vincenzo Nibali en Simon Gerrans moesten lossen op de voorlaatste helling, maar vooraan bleven de favorieten vooral naar elkaar kijken. Op de Côte de la Rue Naniot, een nieuwe klim op kasseitjes vlak voor de streep, wisten Albasini, Costa, Sanchez en Poels wel een gaatje te slaan.

Op de hellende strook richting de finish bleef het kwartet uit de greep van de achtervolgers. Poels zette na de laatste bocht de sprint aan en zijn medevluchters kwamen niet meer over hem heen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Wout aan!