Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Olympisch succes gloort volgens atletiekcoach Reider op estafette

Olympisch succes gloort volgens atletiekcoach Reider op estafette

RoadToRio

Cheer!

FLORIDA - "We zijn in staat om harder dan ooit te lopen. En als alles goed gaat, kunnen we op de Olympische Spelen in Rio bij de beste vijf of drie eindigen." Rana Reider, de Amerikaanse topcoach in dienst van de Atletiekunie, is overtuigd van de kwaliteiten van de vrouwen- en mannenestafetteploeg.

Deel dit artikel op social media

Zestien landen mogen zowel bij de mannen als vrouwen in Rio de Janeiro aantreden op de 4x100 meter. De topacht van de laatste WK estafette in 2015 is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. De resterende acht startbewijzen worden vergeven op basis van de gemiddelde tijd over de twee beste races per team. De deadline voor kwalificatie is 15 juli.

De Nederlandse vrouwen waren vorig jaar niet op de WK, maar zijn op basis van hun goede tijden van 2015 een zekerheidje voor Rio. De mannenploeg was vorig jaar minder op dreef en bezet momenteel de dertiende plaats op de wereldranglijst.

Onder leiding van 'wegkapitein' Churandy Martina heeft de ploeg tot 15 juli in elk geval nog vier hoogwaardige wedstrijden om een olympisch ticket veilig te stellen. In Florida trainden naast Martina Patrick van Luijk, Giovanni Codrington, Hensley Paulina en Solomon Bockarie. Niemand heeft echter een 'basisplaats'.

Codrington heeft daar geen moeite mee. "Hier in Florida zitten vijf atleten die allemaal onder de 10,3 seconden op de 100 meter lopen. In Nederland zijn er nog een paar die mee willen. We knokken allemaal voor een plek."

Op de WK in Peking liep de ploeg in de series zonder de geblesseerde Martina en Codrington naar de zesde plaats in 38,41 seconden. Dat bleek later de beste seizoentijd van de Nederlandse mannen. Daar zit volgens de trainers dus nog genoeg rek in.

"Ze lopen in elk geval nog in Rome (Diamond League), de EK in eigen land en Londen (Diamond League)", zegt bondscoach sprint Wigert Tunnissen. In Amerika sleutelt de coach vooral aan de tactiek en de juiste opstelling van het team: welke loper moet op welke positie en hoe kunnen de wissels zo soepel mogelijk verlopen? 

"We hebben nog wat snelle tijden nodig", zegt Tunnissen. Volgens hoofdcoach Reider zijn de verwachtingen hooggespannen. "We willen er alles uithalen, we eisen het maximale van ze. We willen ze op het podium zien", zegt de Amerikaan.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Churandy, Giovanni en Hensley aan!