Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kelderman neemt leiding over van Landa in Ronde van Baskenland

Kelderman neemt leiding over van Landa in Ronde van Baskenland

RoadToRio

Cheer!

LESAKA - Wilco Kelderman heeft donderdag de leiderstrui in de Ronde van Baskenland overgenomen van Mikel Landa. Samuel Sanchez won de vierde rit van de Spaanse rittenkoers.

Deel dit artikel op social media

Kelderman had voor de etappe van donderdag een achterstand van één seconde op Landa. De Nederlander eindigde in de rit van Lesaka naar Orio over 165 kilometer als achtste in dezelfde tijd als winnaar Sanchez, terwijl de Spanjaard van Team Sky volgde in een groepje die acht seconden verloor.

De 25-jarige renner van Lotto-Jumbo heeft in het klassement nu een voorsprong van vier seconden op Sergio Henao en zeven tellen op Landa.

Sanchez (op acht seconden) en Alberto Contador (op tien seconden) completeren de top vijf. Thibaut Pinot (zesde) en Nairo Quintana (achtste) staan ook nog in de top tien.

Robert Gesink kwam als veertiende over de streep in dezelfde tijd als Kelderman en de Achterhoeker staat nu in het klassement negende op veertien tellen van zijn ploegmaat.

Vrijdag volgt een zware rit met acht cols en aankomst bergop. Zaterdag wordt de Ronde van Baskenland afgesloten met een tijdrit van 16,5 kilometer op een pittig parcours.

Steil

Het peloton kreeg donderdag één col van de eerste categorie, vier cols van de tweede categorie en één van de derde categorie voor de wielen.

De start van de etappe werd gekleurd door dertien vluchters zonder Nederlandse inbreng. De kopgroep dunde langzaam uit en op de zeer steile Alto de Aia, de slotklim met een gemiddeld stijgingspercentage van 14,4 procent en uitschieters tot 28 procent, bleven Tim Wellens, Luis Angel Maté en Carlos Verona over.

In de achtervolgende groep was Landa het belangrijkste slachtoffer van versnellingen van toppers als Contador en Quintana. Kelderman moest ook even passen, maar in de afdaling kwamen de sterkste renners van de koers bij elkaar.

De Nederlander, die eerder dit seizoen Parijs-Nice zag mislukken en twee weken geleden ziek afstapte in de Ronde van Catalonië, probeerde vervolgens net als Contador nog weg te komen op het laatste heuveltje richting de finish, maar alleen Sanchez wist een kleine voorsprong te nemen.

De 38-jarige Spanjaard bleef Rui Costa, Warren Barguil, Alexis Vuillermoz en Henao voor en boekte zo zijn eerste zege van 2016 en de zevende ritoverwinning in de Ronde van Baskenland uit zijn carrière.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Wilco aan!