Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Judoka's gaan voor drie medailles op EK en Spelen

Judoka's gaan voor drie medailles op EK en Spelen

RoadToRio

Cheer!

De Nederlandse judoka’s gaan volgende week op de EK in het Russische Kazan voor drie medailles. Ook op de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro is drie plakken de doelstelling.

Deel dit artikel op social media

"We hebben een mooie ploeg voor Kazan met vijftien judoka’s waaronder veel medaillekandidaten", zei Henry Bonnes, directeur topsport van de judobond, woensdag bij een persconferentie in de aanloop naar de EK, die van 21 tot 24 april gehouden wordt.

Blikvangers in de selectie zijn onder meer Kim Polling, Henk Grol en Marhinde Verkerk, die vorig jaar alle drie goud wonnen op de Europese Spelen in Baku. Guusje Steenhuis en de inmiddels gestopte Guillaume Elmont veroverden destijds brons.

"Nu gaan we in Kazan voor minimaal drie EK-medailles", vertelde Bonnes, zonder daarbij een kleur te willen noemen. "Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik met drie keer brons niet tevreden zal zijn."

Goud

Ook voor Rio noemde Bonnes geen kleur. "Drie olympische medailles is al erg ambitieus. We moeten ook reëel zijn. Voor de WK vorig jaar zei ik ook dat drie medailles het doel was en toen bleef het bij een keer brons voor Verkerk."

"We hebben in Nederland maar drie judoka’s die ooit olympisch goud wonnen: Anton Geesink, Wim Ruska en Mark Huizinga. Dat geeft wel aan hoe moeilijk het is. Maar het zou wel fantastisch zijn om weer een keer een olympisch kampioen te hebben. Dat heeft een enorme aantrekkingskracht voor de sport."

Op basis van de grootte van de ploeg voor de EK en de Spelen kan volgens Bonnes al worden afgeleid dat het goed gaat met het topjudo in Nederland.

"Als je nu de balans opmaakt dan is de conclusie dat het er heel goed uitziet. We kunnen ons voorzichtig gaan opmaken voor de grootste Nederlandse judodelegatie ooit op de Spelen. Als alles volgens plan verloopt gaan we met elf judoka's naar Rio. En dan hebben we ook nog drie reserves. Dat is een ongekende luxe."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Henk, Dex, Kim en Marhinde aan!