Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Johan Cruijff geëerd met Laureus Award, Verstappen grijpt naast prijs

Johan Cruijff geëerd met Laureus Award, Verstappen grijpt naast prijs

Cheer!

Johan Cruijff heeft maandagavond bij de uitreiking van de Laureus World Sports Awards in Berlijn postuum een prijs gekregen voor zijn bijdrage in de sport. Max Verstappen moest de titel 'Doorbraak van het jaar 2015' laten aan de Amerikaanse golfer Jordan Spieth. 

Deel dit artikel op social media

De organisatie eerde Cruijf met een zogeheten 'Spirit of Sport Award'. De prijs, die niet elk jaar een winnaar oplevert, werd in ontvangst genomen door Cruijff's zoon Jordi uit handen van de Spaanse ex-voetballer Carles Puyol. Ruud Gullit was aanwezig om de Award aan te kondigen.

Eerder op de avond hoorde Verstappen dat hij niet in aanmerking kwam voor een Laureus Award. Hij maakte samen met het Chileense voetbalelftal, zwemmer Adam Peaty, golfers Jason Day en Spieth en bokser Tyson Fury deel uit van de laatste zes kanshebbers voor de prestigieuze sportprijs.

De 18-jarige Limburger was genomineerd voor zijn indrukwekkende debuutseizoen in de Formule 1 als jongste coureur ooit in de koningsklasse van de autosport. Hij kreeg daar eind vorig jaar op het FIA-gala al de prijs voor persoonlijkheid van het jaar voor.

Djokovic

Tennisser Novak Djokovic werd gekozen als 'Sportman van het jaar'. Tennisster Serena Williams won in Berlijn een Laureus Award voor 'Sportvrouw van het jaar'. De titel 'Sportploeg van het jaar' ging naar het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland.

Djokovic won de prijs ook al in 2015 en in 2012. De elfvoudig Grand Slam-winnaar had dit jaar concurrentie van van Lionel Messi, Spieth, Usain Bolt, Lewis Hamilton en basketballer Stephen Curry. De Serviër droeg zijn prijs op aan Johan Cruijff en Niki Lauda. Laatstgenoemde werd maandagavond ook geëerd met een Award voor zijn carrière.

Williams, die ook in 2003 en 2010 werd verkozen tot beste sportvrouw, hield de Amerikaanse zwemster Katie Ledecky, de Amerikaanse voetbalster Carli Lloyd en skiester Anna Fenninger uit Oostenrijk achter zich. Ook de atletes Shelly-Ann Fraser-Pryce - die ten koste van Dafne Schippers WK-goud won op de 100 meter - en de Ethiopische Genzebe Dibaba waren genomineerd.

Schippers hoorde in december nog bij de tien namen die kans maakten om sportvrouw van het jaar te worden, maar de wereldkampioene op de 200 meter overleefde de laatste schifting niet.

Niki Lauda

Ook oud-Formule 1-kampioen Niki Lauda werd geëerd voor zijn loopbaan. Hij ontving een oeuvre-award. De 67-jarige Oostenrijker werd drie keer wereldkampioen: in 1975, 1977 en 1984. Hij kreeg de prijs uit handen van Lewis Hamilton.

De award voor 'Comeback van het jaar' ging naar de 34-jarige rugbyspeler Dan Carter uit Nieuw-Zeeland. Hij troefde atlete Jessica Ennis-Hill, skiester Lindsey Vonn, zwemmer Michael Phelps, atleet David Rudisha en surfer Mick Fanning af.

Zwemmer Daniel Dias sleepte de prijs voor 'Paralympisch atleet van het jaar' in de wacht. De 27-jarige Braziliaan won de award ook al in 2009.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!