Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Hendriks ziet levende vis als bewijs voor Rio's vooruitgang

Hendriks ziet levende vis als bewijs voor Rio's vooruitgang

RoadToRio

Cheer!

RIO DE JANEIRO - De waterkwaliteit in de baai van Rio de Janeiro baart al sinds de toewijzing van de Olympische Spelen zorgen. Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse equipe, is in Rio en wilde weleens met eigen ogen zien hoe het met de waterkwaliteit gesteld is. Zijn conclusie: we zijn er nog niet, maar vier maanden voor de Spelen is er wel sprake van een structurele verbetering.

Deel dit artikel op social media

De waterkwaliteit in de baai van Rio de Janeiro baart al sinds de toewijzing van de Olympische Spelen zorgen. Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse equipe, is in Rio en wilde weleens met eigen ogen zien hoe het met de waterkwaliteit gesteld is. Zijn conclusie: we zijn er nog niet, maar vier maanden voor de Spelen is er wel sprake van een structurele verbetering.

In de baai van Rio liggen voor de Nederlanders wellicht een paar medailles voor het oprapen, maar de afgelopen maanden werden er vooral koelkasten, dode dieren en plastic uit het water gevist. In december liet surfer Dorian van Rijsselberghe nog weten dat het water nog steeds "walgelijk, vies en gevaarlijk" was.

Probleem van Rio is dat een groot gedeelte van de metropool met dertien miljoen inwoners niet op riolering is aangesloten. Vanuit de favela's stromen grote hoeveelheden ongezuiverd rioolwater de baai in. De alarmbellen gaan al een tijdje af, maar de Braziliaanse autoriteiten hebben tot nu toe grote moeite gehad het probleem te beteugelen.

"Er was afgesproken dat de vervuilingsbron van de haven, een uitstroom van rotzooi uit de stad, eind maart afgesloten zou zijn", aldus Hendriks. "Dat zou eerst november vorig jaar zijn. We komen dicht bij de Spelen, dus op een gegeven moment moet die deadline wel worden gehaald. Het gaat om een grote vervuilingsbron van water waar de sporters mee in contact zijn."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!