Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Grol denkt dat hij derde olympische medaille gaat pakken in Rio

Grol denkt dat hij derde olympische medaille gaat pakken in Rio

RoadToRio

Cheer!

KAZAN - Henk Grol vertrouwt erop dat hij komende zomer op de Spelen in Rio de Janeiro voor de derde keer in zijn loopbaan een olympische medaille pakt.

Deel dit artikel op social media

"Ik denk dat ik in Rio mijn derde plak ga halen. Dan heb ik een honderd procent-score qua medailles op de Spelen, niet slecht", aldus de 31-jarige Grol, die in 2008 (Peking) en in 2012 (Londen) brons veroverde.

Momenteel maakt de judoka, die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram, zich op voor de EK in het Russische Kazan, waar hij zaterdag zijn titel verdedigt. Dat toernooi is voor Grol geen doel op zich in het jaar van waarschijnlijk zijn laatste Spelen.

"De EK zijn niet meer belangrijk voor me, het draait allemaal om de Spelen. Het gaat erom dat ik een goede wedstrijddag draai in Kazan en weer meer vertrouwen in mijn lijf krijg."

De tweevoudig Europees kampioen kan in Kazan ook zijn ranking verbeteren, waardoor hem mogelijk een minder zware loting wacht in Rio. Ook dat is volgens Grol van ondergeschikt belang.

"De loting maakt mij niet uit. Ik wil in de eerste ronde in Rio bijvoorbeeld best tegen de wereldkampioen Ryunosuke Haga uit Japan. Waarom? Omdat ik denk dat hij er dan meteen uit ligt. Ik heb namelijk alles in eigen hand. Als ik geen fouten maak, dan win ik van hem."

Stress

Voorwaarde is wel dat Grol erin slaagt om topfit op de Spelen te verschijnen. In het verleden ging het op grote titeltoernooien vaak mis door fysieke problemen, maar daar zat volgens Grol nog een ander probleem achter.

"Tachtig procent van mijn blessures kwam door stress, zeker in de aanloop naar de Spelen. Ik wilde te graag, ging trainen terwijl mijn lichaam vermoeid was. En dan raak je geblesseerd. Gelukkig heb ik daar nu meer balans in gevonden."

Het contrast met de aanloop naar de Spelen in Londen 2012 is dan ook groot. "Toen werd ik helemaal gek. Echt gestoord. Ik dacht alleen maar aan winnen, winnen en nog eens winnen. Ik sliep zelfs niet meer en ging alleen nog maar harder trainen. Nu heb ik veel meer rust in mijn lijf."

Stuk

Grol probeert die rust te halen uit het feit dat het al zijn derde Spelen worden. "Ik weet hoeveel druk er in Rio op komt te staan bij iedereen. De aandacht van de media wordt vijf keer groter. Er komt stress. Je denkt: hoeveel kansen krijg ik nog op een olympische medaille? Het is maar eens in de vier jaar."

"Ik heb mensen daardoor stuk zien gaan op de Spelen. Maar die spanning mag mij niet meer te pakken krijgen. Ik moet beseffen dat ik al twee olympische medailles op zak heb." 

"Natuurlijk wil ik niets liever dan straks op het hoogste podium staan, maar ik probeer ook tevreden te zijn met wat ik heb. Ik heb al twee olympische medailles en het kan alleen nog maar mooier worden."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Henk aan!