Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Geen golfje in de baai van Rio kan Bouwmeester straks verrassen

Geen golfje in de baai van Rio kan Bouwmeester straks verrassen

Cheer!

Vier maanden voor de Olympische Spelen droomt zeilster Marit Bouwmeester al bijna dagelijks van een gouden medaille. "Veel sporters zeggen dat ze niet zo bezig zijn met de Spelen", vertelt ze, "maar bij zeilers is dat anders. Je wilt de locatie kennen waar je straks moet presteren."

Deel dit artikel op social media

Al sinds 2012 heeft Bouwmeester haar vizier gericht op Rio de Janeiro. Toetreden tot het selecte gezelschap sporters waarvan de achternaam niet genoemd hoeft te worden om te weten wie ze zijn, daar droomt de Friezin van sinds ze in 2012 op de Spelen in Londen zilver bemachtigde. In een adem genoemd worden met Pieter, Leontien, Dorian, Inge en Ranomi, dat is wat ze wil.

Maar dan moet ze eerst de knop omzetten. De pijn verwerken van de nederlaag eerder deze week bij het WK Laser Radial, toen ze op koers voor goud lag maar uiteindelijk met lege handen achterbleef. Bouwmeester moest er genoegen nemen met de vierde plaats. Het was een deceptie, ze kon het niet geloven. Geëmotioneerd zei ze na afloop: "Ik verlies het van mezelf, zo frustrerend. Het maakt me geen reet uit of ik tweede of tiende word. Ik wil winnen."

En eigenlijk is gewoon de beste zijn al niet goed genoeg voor Bouwmeester. Ze wil onverslaanbaar zijn, zo goed dat concurrenten alleen maar mogen hopen op zilver. Haar drang om te winnen gaat extreem ver. Het liefst wil ze echt alles onder controle hebben.

Vier maanden per jaar is ze te vinden in de Baai van Guanabara, het water bij Rio de Janeiro waar in augustus de olympische races worden gevaren. Dag in dag uit is ze aan het trainen. Om haar techniek te optimaliseren, maar ook om alle verschillende omstandigheden te ervaren opdat ze op het moment suprème in augustus niet verrast kan worden.

"Zeven racebanen moeten we kennen, zowel in de baai als erbuiten. Met eb en vloed en met alle verschillende windrichtingen", zegt Bouwmeester, "Iedereen zegt dat de moeilijke omstandigheden niet te controleren zijn. Ik weet zeker dat ik het tegendeel kan bewijzen."

Die drive, het feit dat ze alles uit de sport wil halen, is waarom bondscoach Jaap Zielhuis het zo fantastisch vindt om met haar samen te werken. "Wat haar uniek maakt? Dat ze altijd net dat beetje meer wil geven. Ze is zelfs zo gedreven dat ik haar wel eens moet afremmen."

Maar juist die extreme wil om te winnen, is ook Bouwmeesters achilleshiel.  "Soms denk ik: ik wou dat ik zwemmer was. Dan kun je gewoon je eigen lijn zwemmen, niemand die je in de weg zit", zegt ze zelf. "Zeilen is toch moeilijker te controleren met al die omstandigheden. Je zit met veertig, vijftig andere boten en dat maakt het erg lastig. Die kunnen je gewoon naaien."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marit aan!