Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Florida als oplaadpunt voor Schippers

Florida als oplaadpunt voor Schippers

Cheer!

Haar nieuwe status als mondiale sprinttopper is even wennen. "Normaal lag de focus op de baan en kreeg ik af en toe een mediaverzoek. Nu komen er zoveel mediaverzoeken. Het is vooral heel erg leuk, maar het is ook iets waar je gewoon aan moet wennen."

Deel dit artikel op social media

Dafne Schippers bereidt zich in Florida voor op het buitenseizoen, waarin de Olympische Spelen in Rio centraal staan. Haar wereldtitel op de 200 meter in Peking en het zilver op de 100 meter hebben de verwachtingen naar ongekende hoogte opgeschroefd. Schippers staat tegenwoordig in het brandpunt van de belangstelling, hetgeen mede de reden is dat ze in Florida is neergestreken. Daar kan ze onbekommerd toewerken naar haar topvorm.

Op het sportcomplex van tenniscoach Nick Bollettieri, de coach achter topspelers als  Andre Agassi, Jim Courier en Serena Williams, laden Schippers en de rest van de sprintploeg zich op voor het belangrijke buitenseizoen. Een ideale topsportomgeving, waar voorheen tennis centraal stond, maar nu ook veel aandacht is voor diverse andere grote sporten. Ook chef de mission Maurits Hendriks is inmiddels langsgekomen om te kijken hoe de olympische voorbereiding van Schippers verloopt.

Op de baan krijgen de Nederlandse atleten hulp van een nieuw, technisch snufje. De '1080 Sprint', een apparaat waar iedereen lyrisch over is, helpt de atleet wennen een hele hoge snelheden. Getrokken door een koord kan het lichaam een veel hogere snelheid dan normaal ontwikkelen, maar het kan ook de weerstand flink vergroten. Het oogt als de ideale 'trainingspartner'.

"Echt ongelooflijk", zegt hoofdcoach Rana Reider over het nieuwe apparaat. "Met dit apparaat kunnen we ons lichaam meer inspannen dan normaal. Er zijn vrouwen die elf meter per seconde kunnen lopen, mannen gaan sneller dan het wereldrecord. Dit apparaat stelt atleten in staat te wennen aan supersnelheden, zodat ze op topniveau meekunnen."

Schippers is ook enthousiast. "Je kunt je laten voorttrekken, zodat je een 'overspeed' krijgt. Dat zorgt ervoor dat je meer snelheid krijgt dan je normaal hebt. Of je kunt de weerstand verhogen. Ideaal."

Minder dan een jaar geleden koos Schippers definitief voor de sprint. Waar ze daarvoor haar tijd verdeelde tussen de sprint en de meerkamp, is het vizier nu vooral gericht op het korte, snelle loopwerk. In Rio geldt ze als medaillekandidate op de 100, 200 en 4x100 meter.

Schippers: "Het voelt anders in de benen dan vorig jaar. Je hebt specifiekere vermoeidheid. Die zit meer rondom de bekken, de billen en de hamstrings. Bij de meerkamp was het meer algemene vermoeidheid."

Trainer Bart Bennema heeft de accenten in de training wat verlegd. "We proberen weer een trainingsritme op te pakken, drie keer in de week een krachttraining af te werken. En we proberen vooral langer te lopen, met wat meer het accent op snelheid, 60 meter en de start."

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!