Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Erop of eronder voor 49er-zeilsters

Erop of eronder voor 49er-zeilsters

RoadToRio

Cheer!

HYÈRES - Woensdag begint in het Franse Hyères de tweede wereldbekerwedstrijd van het jaar. Voor het 49er-FX duo Nina Keijzer en Claire Blom is deze wereldbekerwedstrijd de laatste kans om te voldoen aan de eis van NOC*NSF: top acht in de op land geschoonde eindrangschikking. Het duo won vorig jaar al de interne nationale selectie van Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

In de spectaculaire 49er-FX wonnen Nina Keijzer en Claire Blom vorig jaar de interne nationale selectie. Het duo, uitkomend voor het merkenteam van Magic Marine, moet om de kwalificatie te voltooien in Hyères voldoen aan de prestatie-eis van NOC*NSF. Deze eis is afgeleid van een top acht-resultaat op een WK, en zal voor Hyères specifiek worden vastgesteld afhankelijk van de kwaliteit van het deelnemersveld. Mochten Keijzer en Blom er niet in slagen om te voldoen aan deze eis dan worden Bekkering en Duetz voorgedragen, aangezien zij dan als enige Nederlandse team aan de NOC*NSF eis voldaan hebben.

Bekijk hier een portret van Nina Keijzer en Claire Blom:

Bekkering en Duetz in de wachtkamer
Het Delta Lloyd Talentploeg-duo Bekkering en Duetz kende dit jaar een sterke start in de 49er-FX. Bekkering en Duetz werden in februari vierde op het WK en vorige maand bij de Sofia Cup pakten ze zelfs het goud. Afgelopen week zeilde het duo, ondanks dat er een dag rust werd genomen, naar de vierde plaats op het EK. Door het verlies van de interne nationale selecties vorig jaar hebben Bekkering en Duetz plaatsing voor de Spelen echter niet meer in eigen hand.

Stuurvrouw Annemiek Bekkering over deze bijzondere situatie: “We weten natuurlijk al heel lang dat dit moment er aan zit te komen. We zijn er wel bewust mee bezig. We hebben ons afgelopen jaar natuurlijk goed ontwikkeld, zowel technisch als mentaal. In Barcelona, vorige week op het EK, hebben we een paar dagen heel goed gevaren. We gaan vol vertrouwen en ontspannen op weg naar Hyères. Kom maar op.”
Bekkering vervolgt: “Aan de andere kant is het natuurlijk heel raar dat we naar een evenement gaan waar we geen bijzondere prestatie hoeven neer te zetten. Het is heel spannend dat we zelf geen controle hebben over het eindresultaat.”

Manager Topsport Serge Kats: “We hebben heel veel respect voor beide teams, dat ze grotendeels op eigen kracht zo ver gekomen zijn en zich goed zijn blijven ontwikkelen. We kijken er naar uit dat we straks ons team voor Rio op naam compleet hebben. Na het evenement kunnen we, in overleg met NOC*NSF, bepalen hoe het gekwalificeerde team ondersteund kan worden in de laatste maanden op weg naar Rio. Maar dat hangt ook nog af van de resultaten in Hyères. In ieder geval is er straks in Rio voor het gekwalificeerde team een geheel nieuwe boot beschikbaar."

Voorbereiding op de Olympische Spelen
In de andere Olympische zeilklassen zijn de tickets reeds verdeeld. Zo verschijnen de reeds geplaatste duo's: Afrodite Kyranakou & Anneloes van Veen, uitkomend in de 470-klasse, en Mandy Mulder & Coen de Koning, zeilend in de Nacra17, aan de start in Hyères. Bij het windsurfen wordt Nederland deze zomer in Rio vertegenwoordigd door Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge bij de mannen en Lilian de Geus bij de vrouwen. Alleen De Geus komt in Hyères in actie. Van Rijsselberge verkiest een trainingsblok in Rio boven de wereldbekerwedstrijden in Hyères.

Rutger van Schaardenburg, die namens Nederland in de Laser-klasse uitkomt in Rio, zeilt in Hyères ter voorbereiding op het WK dat van 10 t/m 18 mei gevaren wordt in Mexico. Van Schaardenburg is in Hyères niet de enige Nederlander in de Laser-klasse. Ook Nicholas Heiner, Niels Broekhuizen, Yuri Hummel en Duco Bos verschijnen aan de start.

In de Finn-klasse gaat Pieter-Jan Postma voor Nederland naar de Spelen. De kersverse Europees Kampioen gaat niet naar Hyères en geeft de voorkeur aan een trainingsstage in het Italiaanse Gaeta, ter voorbereiding op de WK Finn van 5 t/m 13 mei. Na het WK in de Laser Radial-klasse afgelopen week pakt Marit Bouwmeester komende week haar rust.

Van 24 t/m 28 mei komen alle zeilers van Team Delta Lloyd nog eenmaal in eigen land in actie. In Medemblik staat de Delta Lloyd Regatta op het programma.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Nina, Claire, Rutger, Annemiek en Annette aan!