Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

EK judo: Anicka van Emden verovert brons

EK judo: Anicka van Emden verovert brons

RoadToRio

Cheer!

Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen judo in Kazan heeft Anicka van Emden (-63 kg) brons veroverd. In de strijd om de derde plaats was de Haagse op straffen te sterk voor voormalig wereldkampioene Yarden Gerbi (ISR). Het is voor Van Emden haar derde EK-medaille.

Deel dit artikel op social media

Nadat Van Emden in de kwartfinale verloor van Edwige Gwend (ITA) trof ze in herkansingsfinale land- en clubgenote Juul Franssen. In een tactische strijd ging Van Emden op straffen met de zege aan de haal, waardoor Franssen op een zevende plaats eindigde. Franssen was veroordeeld tot de herkansingsfinale nadat ze in de kwartfinale van de latere winnars Tina Trstenjak verloor.

Kim Polling (-70 kg) slaagde er niet in om haar vierde Europese titel op rij te winnen. De Groningse was met zeges op Iljana Marzak (GER) en Maria Bernabeu (ESP) goed op weg. In de halve finale werd Polling echter een halt toegeroepen door de regerend wereldkampioene Gévrise Emane (FRA). Nadat Polling vlug op een yuko achterstand kwam ontstond er een aanvallende wedstrijd van de kant van Polling. Dit resulteerde in drie straffen voor de Francaise, maar een beslissende vierde straf bleef uit. In de strijd om het brons ging Polling daarna ook onderuit tegen Szabina Gercsak (HUN), waardoor ze genoegen moest nemen met de vijfde plaats.

Ook Frank de Wit (-81 kg) belandde net naast het podium. De debutant drong met winstpartijen op Cristian Bodirlau (ROU) en Owen Livesey (GBR) door tot de kwartfinale. Daarin bleek Ivaylo Ivanov te sterk voor de Noord-Hollander, maar in de herkansingsfinale herpakte De Wit zich met een zege op Joachim Bottieau (BEL). In de strijd om brons stonden naast een EK-medaille ook belangrijke punten voor Olympische kwalificatie op het spel. Zijn tegenstander en directe concurrent Robin Pacek (SWE) ging uiteindelijk met het brons en de 160 punten naar huis. Dankzij zijn vijfde plaats stijgt De Wit op de geschoonde Olympische ranglijst van de 23e naar de 21e plaats, waar een plek bij de beste 22 recht geeft op deelname in Rio de Janeiro.

In de klasse -73 kg eindigde Sam van 't Westende bij zijn debuut op de zevende plaats. De geboren Vlissinger plaatste zich met zeges op Miklos Ungvari (HUN) en Tohar Butbul (ISR) knap voor de kwartfinale. Daarin verloor hij van Denis Iartcev, waarna ook de herkaningsfinale tegen Rok Draksic (SLO) verloren ging. In dezelfde klasse werd Dex Elmont in de derde ronde uitgeschakeld. De Haarlemmer, die in de eerste ronde een bye had, won nog wel van Javier Ramirez (ESP). In de achtste finale tegen Igor Wandtke (GER) kreeg Elmont in de golden score een beslissende straf.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Anicka, Juul, Frank, Sam, Dex en Kim aan!