Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zonderland: eigenlijk gaat het niet goed

Zonderland: eigenlijk gaat het niet goed

RoadToRio

Cheer!

Het zijn onzekere tijden voor Epke Zonderland. De olympisch rekstokkampioen van 2012 heeft door blessures een rampjaar achter de rug en het is nog maar de vraag of Zonderland op tijd fit is voor de Olympische Spelen in Rio.

Deel dit artikel op social media

"Eigenlijk gaat het niet zo goed, omdat ik al maanden met gezondheidsproblemen kamp. Maar ik krijg nu wel steeds meer vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Ik ben pas zeker als ik echt fit ben. En dat is al een tijdje geleden. Ik zit nu nog steeds in een herstelperiode en elke dag is het weer spannend hoe ik me voel", zegt Zonderland.

Zaterdag komt hij in actie in Waddinxveen, waar een landenwedstrijd tegen Frankrijk op het programma staat. Voor het eerst in een half jaar turnt Zonderland weer een wedstrijd. Een belangrijke wedstrijd bovendien, want hij moet de bondscoach ervan zien te overtuigen goed genoeg te zijn voor het olympisch kwalificatietoernooi in Rio de Janeiro. 

Kwalificatie voor de Spelen wordt een pittige klus, beseft Zonderland, die al maanden in onzekerheid leeft. Hij wordt immers achtervolgd door fysieke ongemakken. 

"Het grootste probleem is dat ik een chronische bijholteontsteking heb. Die heb ik al langere tijd. De klachten begonnen vorig jaar januari. In juni ontdekten we wat het was en ging het met medicijnen de goede kant op. Maar na de WK hield ik hoofdpijnklachten. Ik dacht eerst dat het nog kwam door de hersenschudding waar ik al een tijdje mee zat", legt Zonderland uit.

"Later bleek dat de voorhoofdsholtes ontstoken waren. Omdat ik daar maar niet vanaf kwam, hebben we in december besloten om te gaan opereren. Dat ging in eerste instantie goed. Ik heb een paar weken nodig gehad om te herstellen en vanaf begin januari kon ik de trainingen weer opbouwen. Dat heb ik vier weken volgehouden. Het ging fantastisch goed toen, boven verwachting zelfs."

"Maar toen kreeg ik net als veel mensen in Nederland de griep. Dat sloeg ook weer terug op mijn holtes. Die raakten weer geïrriteerd en voordat ik het wist, was het weer terug. Dus heb ik in de afgelopen weken weer twee ingrepen gehad om het toch nog wat meer open te krijgen. Vooral na die laatste ingreep merk ik dat het beter gaat. Maar ik ben nu wel klaar met alle tegenslagen. De tijd gaat dringen. Er is geen uur meer te verliezen. Dat houdt je wel scherp."

Als het Nederlandse mannenteam, te midden van acht concurrenten, bij het OKT in de topvier eindigt, mag de turnbond een complete ploeg naar de Spelen sturen. En anders blijft er slechts één individueel startbewijs over. De kans is groot dat dat naar Zonderland gaat. Maar uiteraard alleen als hij fit genoeg is...

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Epke aan!