Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Wereld ligt weer open voor roeitweeling Muda

Wereld ligt weer open voor roeitweeling Muda

RoadToRio

Cheer!

AMSTERDAM - "Wij hebben een eigen mening, dat is een feit. Alleen nu nemen we zelf de verantwoordelijkheid." Roeitweeling Vincent en Tycho Muda kijkt twee maanden na het conflict met de Nederlandse roeibond liever vooruit dan terug.

Deel dit artikel op social media

De broers willen niet langer stilstaan bij het besluit van de bond om hen niet te selecteren voor de lichte vier-zonder voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, want dat kwam hard aan.

Nu werken de Muda's met hun coach Cees Vente voor het olympisch kwalificatietoernooi in de lichte dubbeltwee. "Wij focussen ons nu op wat wij willen doen en waar wij beter van worden", vertelt Tycho. "Het is niet makkelijk om het alleen te doen, maar gelukkig zijn er veel mensen en sponsors die ons helpen."

Roeibond vs. Muda's

Wat is er ook alweer gebeurd? De Nederlandse roeibond besloot in november 2015 om Tycho Muda niet te selecteren voor de lichte vier-zonder. Uit solidariteit met zijn broer besloot Vincent zich terug te trekken. Hun professionele roeicarrière leek voorbij.

Volgens bondscoach Mark Emke was het niet mogelijk om beide broers te selecteren. "Wanneer ze met z'n tweeën in die boot zitten, gaat het niet. Ze maken ruzie met elkaar en uiteindelijk zie je ook het prestatieniveau kelderen. Ze zitten elkaar in de weg."

Boosheid en verdriet

Daar was de tweeling het absoluut niet mee eens, Vincent en Tycho waren des duivels. Die emotie is volgens hun huidige coach Vente juist belangrijk. "Zonder emotie ga je het niet redden. Het zijn open, eerlijke jongens en dat is voor de omgeving weleens lastig."

Vooral Tycho had het moeilijk de eerste paar weken na het besluit. "De boosheid duurde maar tien minuten, maar het heeft nog anderhalve maand geduurd om mijn verdriet weg te krijgen." Na het zien van de film The Program, gebaseerd op de carrière van Lance Armstrong, dacht Tycho: misschien moeten we niet meteen opgeven.

Op eigen kracht

Inmiddels werken de twee aan hun droom: roeien op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Op eigen kracht, met behulp van sponsors. "Nu hebben we de verantwoordelijkheid om zelf het project aan te gaan en hopelijk ook af te ronden. De wereld is ineens weer open voor ons."

De eerste halte voor de Muda-tweeling is half april in Italië. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen moeten ze laten zien goed genoeg te zijn voor deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi in mei.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Vincent en Tycho aan!