Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Valkenburg en Olde Heuvel genieten van afscheid in vol Thialf

Valkenburg en Olde Heuvel genieten van afscheid in vol Thialf

Cheer!

Diane Valkenburg (31) en Wouter olde Heuvel (29), die na deze winter stoppen met schaatsen, vonden het mooi dat ze zaterdag nog een keer werden toegejuicht door het publiek in Heerenveen.

Deel dit artikel op social media

"Het is raar dat het nu voorbij is, maar het is prima zo. Ik heb vandaag genoten van een vol Thialf", aldus Valkenburg, nadat ze als tiende was geëindigd op de 1500 meter, haar laatste race als professioneel schaatsster.

De Zuid-Hollandse, in 2013 tweede op het WK allround, maakte eerder deze week bekend dat ze stopt met schaatsen, omdat ze niet langer het gevoel heeft dat ze mee kan doen om de podiumplaatsen in grote wedstrijden.

Het feit dat ze op de 1500 meter met 2.00,10 bijna vier seconden toegaf op de bronzen tijd van de elf jaar jongere Antoinette de Jong, was wat dat betreft tekenend.

"Ik heb er altijd vertrouwen in gehouden dat er nog goede tijden in mijn lijf zitten, maar het viel elke keer tegen wanneer ik over de finish kwam. Dat is frustrerend en zorgt steeds weer voor een teleurstelling, en daardoor was het schaatsen niet echt leuk meer. Ik wil mee kunnen doen om de medailles."

Toekomst

Nadat Valkenburg zich in december en januari niet wist te plaatsen voor de WK afstanden en het WK allround, begon ze serieus na te denken over haar toekomst.

"Ik heb daar een paar weken de tijd voor genomen. Ik schaats al vijftien jaar en wilde eerst nog niet toegeven dat het voorbij is. Maar ik wil niet nog zo'n jaar als dit seizoen meemaken."

Valkenburg, die in het seizoen 2005-2006 haar eerste NK's reed, kijkt naar eigen zeggen terug op een mooie carrière. "Alles is eigenlijk perfect gegaan. Ook dit laatste jaar had ik absoluut niet willen missen."

Olde Heuvel

Olde Heuvel werd een uurtje voor Valkenburg uitgezwaaid door het Thialf-publiek. "Het was een eer om hier nog een keer in het zonnetje gezet te worden", zei hij.

De tweevoudig Nederlands kampioen nam zijn beslissing om te stoppen omdat hij dit seizoen weer met een blessure kampte en hij zichzelf door zijn fysieke problemen niet meer terug zag keren op topniveau.

"Ik had hier vandaag nog wel kunnen schaatsen, maar dan had ik ergens in de achterhoede meegedaan. Ik had niet echt een keuze, mijn lichaam heeft de beslissing voor mij gemaakt. Mijn hoofd had nog wel door willen gaan tot de Spelen van 2018, maar het houdt nu op."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!