Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Succestrainer Reider: Schippers' wil om te winnen is heel, heel erg groot

Succestrainer Reider: Schippers' wil om te winnen is heel, heel erg groot

Coaching RoadToRio

Cheer!

PORTLAND - Drie Olympische Spelen op rij leverde hij een gouden medaille af. En als Dafne Schippers er straks in Rio de Janeiro ook in slaagt olympisch goud binnen te halen, heeft Rana Reider voor de vierde achtereenvolgende keer de hand gehad in olympisch succes. 

Deel dit artikel op social media

De Amerikaanse kampioenenmaker is een jaar in dienst van de Atletiekunie, ziet in Nederland ontzettend veel talent en roemt het doorzettingsvermogen van Schippers. "Haar wil om te winnen is heel, heel erg groot", zegt hij aan de vooravond van de WK indoor, waar Schippers de favoriete is voor de wereldtitel op de 60 meter.

Reider werkt nauw samen met Schippers' coach Bart Bennema. "Rana Reider hebben we het meest gebruikt voor de start van Dafne. Daar heeft hij absoluut invloed op. Daarnaast hebben we een biochemicus uit Engeland laten overvliegen en met zijn drieën kom je dan tot het ideale plaatje. Rana weet hoe je iemand in het blok voor de start moet neerzetten en hoe je uit het blok moet komen."

Buitenlandse topcoaches

De Atletiekunie is niet de enige sportorganisatie die in Nederland met een buitenlandse topcoach werkt. Bij de volleybalvrouwen en bij het baanwielrennen gebeurt hetzelfde. Reider haalde in 2004 olympisch goud met de Amerikaanse verspringer Dwight Philips, vier jaar later herhaalde hij die prestatie in Peking met tienkamper Bryan Clay en in 2012 was hij de man achter de gouden plak van hinkstapspringer Christian Taylor in Londen.

Instelling

Reider weet dus waar hij het over heeft als hij de mogelijkheden van Dafne Schippers analyseert. "Ze heeft natuurlijk heel veel aanleg", zegt de trainer. "Haar instelling is echter bepalend. Ze heeft een hekel aan verliezen, als ze iets verkeerd doet raakt ze gefrustreerd en wil ze dat verbeteren. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze op weg naar haar grote doel de Olympische Spelen niet wordt afgeleid."

Bennema is nog steeds de belangrijkste coach voor Schippers. Hij heeft veel geleerd van Reider. "Ik heb elke meter die Dafne loopt bepaald. Elke kilo die ze optilt, bepaal ik. Reider heeft echter zoveel ervaring. Ervaring komt met de jaren en ik sla door zijn komst een paar jaar over. Zo moet je het zien. Hij is een goed klankbord en dat vind ik prettig. En de start van Dafne is enorm verbeterd.''

Talent

Het jaar in Nederland is Reider, die eerder ook in Engeland werkte, goed bevallen. "Het leven is hier goed. De omgeving en faciliteiten zijn uitstekend. We hebben hier op Papendal alles wat we nodig hebben. Iedereen wil medailles winnen en de beste zijn. Er is hier zoveel talent. We moeten gewoon doorgaan met werken omdat te ontdekken en te ontwikkelen", zegt de Amerikaan, die een contract heeft tot de Olympisch Spelen van Rio.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Dafne aan!