Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Stunten Nederlandse cricketers weer op WK Twenty20?

Stunten Nederlandse cricketers weer op WK Twenty20?

Cheer!

Het Nederlands elftal begint woensdag in India aan het WK Twenty20, de kortste en spectaculairste vorm van de cricketsport. Oranje wist op eerdere WK's menig stunt uit te halen. De kans op een volgende stunt lijkt zelfs niet al te groot.

Deel dit artikel op social media

Op 5 juni 2009 deed een groep amateurs uit Nederland de cricketwereld op zijn grondvesten schudden. De mannen van toenmalig captain Jeroen Smits versloegen gastland Engeland op het WK Twenty20. En dat uitgerekend op het heilige gras van Lord's in Londen.

Het ongeloof was van veel gezichten te scheppen. Dit kon immers helemaal niet. Het was alsof de Nederlandse voetballers uitgeschakeld zouden worden door bijvoorbeeld IJsland. Zoiets gebeurt gewoonweg niet.

Geen uitschieter
Op het WK in 2014 toonde Nederland aan dat de overwinning van destijds geen toevallige uitschieter was. Dankzij een onwaarschijnlijke inhaalrace tegen Ierland plaatste Nederland, inmiddels onder aanvoering van de huidige captain Peter Borren, zich voor de hoofdfase.

Daarin bleef tegen Zuid-Afrika een stunt nog net uit, maar tegen Engeland was het opnieuw raak. De wedstrijd was niet eens spannend. Nederland bleek eens te meer de T20-vorm van het cricket uitstekend in de vingers te hebben.

Niet prettig
Twee jaar later heeft Nederland zich weer geplaatst voor het WK en bevindt het zich in de voorrondegroep met Bangladesh, Ierland en Oman. En dat is geen prettige loting. Alleen de winnaar gaat door naar de hoofdfase.

Oman zou geen probleem moeten zijn. Ierland is dat echter wel en Bangladesh is normaal gesproken echt een maatje te groot. De Aziaten worden nog niet gerekend tot de toplanden, maar zijn wel hard op weg die status te verwerven. Vorige week werd nog ten koste van Pakistan de finale van de Asia Cup bereikt.

Daarin bleek WK-favoriet India een maatje te groot, maar Sabbir Rahman werd uitgeroepen tot speler van het toernooi, Mahmudullah had het hoogste battinggemiddelde en Al-Amin Hossain pakte de meeste wickets.

Wisselvallig
De voorbereiding van de Nederlanders verliep een beetje wisselvallig. Een uiterst succesvolle tour naar de Verenigde Arabische Emiraten werd afgesloten met een nederlaag tegen Schotland. Afgelopen week werd in India verloren van Afghanistan en verregende het duel met de Schotten.

Stephan Myburgh, Tom Cooper en Ahsan Malik waren twee jaar geleden de uitblinkers bij Nederland en zijn opnieuw van de partij. De twee batsmen deden in de voorbereiding al van zich spreken, maar bowler Malik nog niet. Zijn bowlingactie werd vorig jaar afgekeurd door de internationale cricketbond en hij mag pas sinds kort weer uitkomen voor Oranje. Dat gaat met horten en stoten.

Woensdag moeten ze er echter direct staan. Dan wacht in de eerste wedstrijd immers meteen Bangladesh. Gaat die verloren, dan lijkt een vervolg in het toernooi een moeilijk verhaal te worden. Maar als het kleine Nederland opnieuw een reus doodt, kan het nog een erg leuk WK worden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!