Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sprinters mikken op WK-goud, zonder Bos

Sprinters mikken op WK-goud, zonder Bos

RoadToRio

Cheer!

LONDEN - En opeens leeft het baanwielrennen weer. Te danken aan een groepje rappe en jonge Nederlandse sprinters die in oktober naar Europees succes snelden. De gouden medailles van Jeffrey Hoogland, Elis Ligtlee en met name de teamsprinters, deden voormalig glamourboy Theo Bos besluiten nog eens terug te keren op de baan. En dat allemaal in een olympisch seizoen.

Deel dit artikel op social media

Voor wie er nog weinig van meegekregen heeft, de nieuwe generatie bij de mannen heet zo: Jeffrey Hoogland (22), Nils van 't Hoenderdaal (22), Matthijs Buchli (23) en Hugo Haak (24). In Londen moet deze week blijken wat hun plek is temidden van de wereldtop. En of ze, met het oog op Rio, nog een tandje bij moeten schakelen dit jaar.

Volgens NOS-verslaggever Han Kock, die het kwartet al jaren volgt, zou Bos weleens de doorslaggevende factor op weg naar olympisch goud kunnen zijn. Maar eerst de WK. "Pas op: bij een Nederlands record zijn ze zomaar wereldkampioen."

Hoe staat het ervoor met de Europese kampioenen?

"Ze hebben hier volledig naar kunnen toewerken. Sinds 5 december hebben ze niet meer vol geracet. Dat komt ook door hun goede ranking; ze zijn nu de nummer drie van de wereld, dus plaatsing voor Rio zit wel snor."

Zijn ze dan nog niet gekwalificeerd?

"Nee. Maar dat lijkt een formaliteit. Om naar Rio te mogen moet Nederland op de wereldranglijst bij de beste negen behoren en tegelijkertijd bij de beste vijf landen van Europa. In theorie zou Rusland nog roet in het eten kunnen gooien, maar dan moeten de Russen hier wereldkampioen worden en Nederland een wanprestatie leveren. Dat zie ik niet gebeuren. Zolang ze niet gediskwalificeerd worden, zie ik het niet fout gaan."

Dan de samenstelling. Wie stuurt bondscoach Rene Wolff de baan op in Londen?

"Nou, Theo Bos nog niet. Zijn probleem op dit moment is dat hij vooral nog sterker moet worden. Hij moet een zwaarder verzet kunnen trappen om die explosie in de eerste ronde aan te kunnen. Om mee te kunnen met die 17.2 of 17.3 die Van 't Hoenderdaal eruit wil persen."

Dus we gaan hetzelfde trio zien als op het EK: Van 't Hoenderdaal, Hoogland en Haak?

"Dat is wel de startopstelling in de kwalificatie. Maar het plan van Wolff is om het daarna met Buchli te proberen in de laatste ronde. In plaats van Haak. Dus hoe dan ook zal hij alle vier in actie laten komen op de WK."

Hoogland is de snelste van allemaal. Waarom rijdt hij niet als laatste?

"Het gaat om de totaaltijd. Je moet snel kunnen starten en daarna heb je iemand nodig die het tempo hoog houdt. Dat kan Hoogland als geen ander. Vervolgens heb je iemand met duurvermogen nodig die ook nog snel kan finishen."

Voor die laatste plek komt Bos dus in theorie nog in aanmerking. Wat moet er gebeuren wil hij er nog bijkomen?

"Hij moet hoe dan ook een sprinter voorbij. Waarschijnlijk Buchli of Haak. Of Wolff moet de volgorde nog willen aanpassen, wat mij niet waarschijnlijk lijkt, en dan zou hij Van 't Hoenderdaal nog voorbij kunnen. Hoe dan ook; er gaan slechts vier sprinters naar Rio. Wie? Dat wordt in juli pas definitief bepaald."

Maar Bos rijdt wel in Londen?

"Ja. Hij komt in actie op de individuele sprint en op de kilometer. Dat laatste nummer is niet olympisch, maar het is voor hem wel belangrijk om duurvermogen op te doen. Als hij daar laat zien bij de besten te horen, laat hij ook zien die drie rondjes op de teamsprint beter aan te kunnen."

Wil het team Bos er wel bij?

"De bondscoach bepaalt. En hij hoopt wel op een goede Bos, want hij kan het team net dat extra zetje geven in Rio. En het ligt heel dicht bij elkaar. Je kan op dit WK bijvoorbeeld vijfde worden en op de Spelen derde. De verschillen zijn zoooo klein. Dus als je met Bos, die nog altijd dat intrinsieke talent heeft, een of twee tiende van een seconde harder kan..."

Eerst Londen. Wat wordt het?

"Pas op: als ze het Nederlands record van 42,99 verbeteren zijn ze zomaar wereldkampioen. Dat record staat sinds december 2013 en werd gereden op hoogte in Mexico. Maar dat was niet in de ideale samenstelling, namelijk de volgorde Hoogland, Haak en Buchli."

Wat zegt dat?

"Dat het nu sneller kan. Maar dan moet starter Van 't Hoenderdaal naar de 17.2, 17.3 toe. Momenteel kan hij openen in 17.5, wat al aardig goed is. Maar het moet sneller wil je aan goud denken. En hij heeft de laatste maanden veel aan krachttraining gedaan om ook sneller te kunnen starten. Vervolgens kan Hoogland een tweede rondje van 12.4 neerzetten als hij echt goed is. En als Haak of Buchli finisht met 13.1 of 13.2, waartoe ze in staat zijn, kan het zomaar goud zijn."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Wim, Nils, Jeffrey, Roy, Kirsten, Roy, Peter, Matthijs, Theo, René, Hugo, Dion, Jenning, Tim, Shanne, Elis, Joost, Jabik-Jan en Laurine aan!