Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

'Schaatsster' Van Riessen hoopt op nieuwe stap als baanrenster bij WK

'Schaatsster' Van Riessen hoopt op nieuwe stap als baanrenster bij WK

RoadToRio

Cheer!

LONDEN - Amper een jaar na haar vijfde deelname aan het wereldkampioenschap sprint op schaatsen begint Laurine van Riessen woensdag in Londen met gezonde ambities aan haar eerste WK baanwielrennen.

Deel dit artikel op social media

"Het is wel gek als ik schaatswedstrijden op tv zie", zegt de 28-jarige van Riessen in gesprek met NU.nl. "Vorig jaar deed ik gewoon mee en nu ben ik er niet bij. Maar het is prima, want ik heb momenteel andere doelen."

De Leidse was jarenlang een vast gezicht in de (nationale) sprinttop bij het schaatsen, met een bronzen medaille op de 1000 meter bij de Spelen van 2010 als hoogtepunt. Na de vorige winter besloot ze echter om zich aan te sluiten bij de baanrenners, in de hoop om bij het selecte groepje atleten te komen die aan Zomer- én Winterspelen hebben meegedaan.

De overstap van het ijs naar de velodroom leverde al na een paar maanden succes op, want samen met Elis Ligtlee veroverde Van Riessen vorig jaar oktober EK-brons op de teamsprint, het onderdeel dat woensdag op de openingsdag van de WK op het programma staat.

"Ik hoop deze week weer stappen te maken", zegt Van Riessen, die de eerste van twee rondjes rijdt bij de teamsprint.

"Ik zat bij mijn eerste wedstrijd op een opening van 19,0 seconden en dat is een goed uitgangspunt, maar als je echt met de top mee wilt doen, dan moet het nog sneller. Daar hebben we de afgelopen maanden heel hard aan gewerkt."

Overgang

Ligtlee had een nieuwe startster nodig, omdat haar vaste partner in de teamsprint Shanne Braspennincx vorig jaar juli werd getroffen door een hartinfarct. De 24-jarige Braspennincx kreeg vorige maand groen licht van haar doktoren om haar topsportcarrière voort te zetten, maar het is een groot vraagteken of ze voor de Spelen weer terug op topniveau zal zijn.

"In het begin vond ik het best wel lastig om een nieuwe partner te hebben, ook omdat Shanne een vriendin van me is en eerst in het ziekenhuis lag", aldus Ligtlee. "En met Laurine kwam er iemand bij met wie we eigenlijk vanaf nul moesten beginnen, maar het is erg goed gegaan. We zijn nu een goede combinatie."

Van Riessen had van tevoren zelf ook wel wat twijfels of haar overstap vlekkeloos zou verlopen. "Je kunt je afvragen of anderhalf jaar voor de Spelen genoeg tijd is, maar ik ben in een supergoed team terechtgekomen met een supergoede trainer die veel verstand heeft van fietsen."

"Het was alles of niets. Vorig jaar voor de EK dacht ik wel: het is een leuk verhaal, maar ik moet het nu wel laten zien. Als ik tegen gigantische problemen was aangelopen of niet snel genoeg was geweest, dan houdt het ergens een keer op. Daarom was ik heel blij dat het zo goed ging op de EK."

Behulpzaam

Van Riessen merkte nooit dat haar nieuwe ploeggenoten zich afvroegen wat een schaatsster op de wielerbaan kwam doen.

"Helemaal niet, terwijl dat niet eens zo gek was geweest. Maar iedereen is altijd heel erg behulpzaam geweest. Ik ben er zeker van dat het ook daardoor zo snel al zo goed is gegaan."

Van Riessen en Ligtlee komen woensdag in Londen in de middagsessie uit in de kwalificaties van de teamsprint, net als de Oranje-mannen. Woensdagavond staan de finales op dit onderdeel op het programma.

De WK beginnen vanaf 14.00 uur met de kwalificatie voor de ploegachtervolging, met voor Nederland Dion Beukeboom, Roy Eefting, Wim Stroetinga, Jan Willem van Schip en Joost van der Burg.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Laurine aan!