Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Samuel 'schildert' haar eigen weg naar de top

Samuel 'schildert' haar eigen weg naar de top

RoadToRio

Cheer!

PORTLAND - Er was een periode dat Jamile Samuel landgenote Dafne Schippers op de sprint versloeg. Haar laatste overwinning op de Nederlandse sprintdiva dateert echter alweer van februari 2010. Samuel sprint tegenwoordig in de schaduw van Schippers. Ze heeft er geen enkele moeite mee, dat alle aandacht zich doorgaans op haar vaderlandse concurrente concentreert. 

Deel dit artikel op social media

"Ik ben er inmiddels wel aan gewend. We waren vroeger heel erg aan elkaar gewaagd, we liepen op een gegeven moment dezelfde tijden indoor. Daarna waren haar stappen heel groot. Mijn stappen waren kleiner", zegt de 23-jarige atlete over het verschil in ontwikkeling de laatste jaren.

WK indoor

Schippers geldt komend weekeinde in het Amerikaanse Portland als grote favoriete voor de wereldtitel indoor op de 60 meter. Met 7,00 seconden voert ze dit indoorseizoen de wereldranglijst aan. Samuel verbeterde zich deze winter tot 7,14 seconden.

Met die tijd staat de Amsterdamse twaalfde op de wereldranglijst. Haar doel in Portland? "Ik wil een persoonlijk record lopen. Zoals het er nu naar uitziet, betekent een persoonlijk record een finaleplaats in Portland. Dan ben ik blij."

In tegenstelling tot veel Nederlandse topatleten heeft Samuel er bewust voor gekozen niet op nationaal trainingscentrum Papendal te gaan wonen en trainen. Haar 'vaste honk' is het Olympisch Stadion, waar ze traint met Oscar Terol en Urta Rozenstruik.

Ze wil in de buurt van haar familie en vrienden blijven. Samuel heeft afleiding nodig naast haar atletiekleven. Ze schildert bijvoorbeeld. "Toen ik vroeger naar de wedstrijden ging, nam ik altijd een schetsboekje mee. Dan zat ik tussen de wedstrijden door te tekenen. Dat is later schilderen geworden", zegt ze over haar hobby.

Rana Reider

Deze winter heeft Samuel wel wat aanwijzingen gekregen van de Amerikaanse trainer Rana Reiner, die aan de Atletiekunie is verbonden en op Papendal samenwerkt met Schippers' coach Bart Bennema. Haar start is inmiddels sterk verbeterd.

"Ik stond na de start meestal rechtop. Hij heeft me geleerd mijn voeten beter neer te zetten. Ik ben iemand die wat meer tijd nodig heeft", zegt ze over haar weg naar de top. "Als ik mezelf verbeter en steeds een stapje dichterbij kom, is het voor mij goed", kijkt ze uit naar de strijd met in de internationale top in Portland.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jamile aan!