Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ram vindt desinteresse van sporters in regelwijzigingen 'groot probleem'

Ram vindt desinteresse van sporters in regelwijzigingen 'groot probleem'

RoadToRio

Cheer!

CAPELLE AAN DE IJSSEL - Directeur Herman Ram van de Nederlands dopingautoriteit denkt dat de huidige dopinggevallen met het verboden middel meldonium mede ontstaan doordat sporters zich niet bezighouden of niet goed laten informeren over regelwijzigingen. 

Deel dit artikel op social media

"Ze zijn daar gewoon niet in geïnteresseerd. Dat is een heel groot probleem, want er zijn sporters die daardoor onbedoeld tegen de lamp lopen", zegt Ram tegen NU.nl.

"Het is belangrijk dat we blijven proberen om regelwijzigingen tussen de oren van sporters te krijgen. Het blijft uiteindelijk natuurlijk wel lastig om te bepalen wie verboden middelen onbewust gebruikt en wie het wel bewust doet."

Maandag maakte Maria Sharapova op een persconferentie bekend dat ze tijdens de Australian Open in januari positief is getest op meldonium. Dinsdag werd tevens bekend dat topschaatser Pavel Kulizhnikov betrapt is op meldonium dat pas sinds 1 januari op de lijst van verboden middelen staat.

Meldonium moet oorspronkelijk voor verlichting zorgen bij pijn op de borst of bij hartklachten. Het middel is nu ongeveer tien jaar op de markt en wordt vooral in Oost-Europa gemakkelijk voorgeschreven. 

"Het wordt nu wel duidelijk dat er sprake is van grootschalig misbruik van dit middel", zegt Ram. "Het werkt zeer waarschijnlijk prestatiebevordend. Het is alleen lastig om te zeggen of een sprinter er meer profijt van heeft dan een marathonschaatser of juist andersom."

Rusland

Door de huidige dopinggevallen van onder anderen Sharapova en Kulihznikov zijn de ogen weer op Rusland gericht. Het land raakte in opspraak omdat sporters massaal zouden worden aangespoord om doping te gebruiken. 

Rusland heeft toegezegd iets te gaan doen tegen de dopingproblemen, maar vindt dat de huidige dopinggevallen met meldonium niet de hele Russische sport aan te rekenen zijn. Ram begrijpt niet zoveel van de reactie van het Kremlin.

"Soms zegt Rusland dat ze er alles aan willen doen om de structurele dopingproblemen op te lossen, maar zoals nu hoor je dan weer relativerende berichten. Op die manier blijft het een structureel probleem en wordt de kans alleen maar kleiner dat Russische atleten naar de Olympische Spelen in Rio mogen."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!